Warmtepomp Wommels

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De milieuvervuilende cv-ketel is verboden vanaf 2030. Dan is het kiezen voor een ketel op gas niet langer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle inwoners zullen zich oriënteren op een duurzame verwarmingsbron. Het meest bekende alternatief van een gasgestookte ketel is: ‘warmtepomp’. Gebaseerd op deze webpagina check je praktische informatie voor een warmtepomp in Wommels. Waar moet ik rekening mee houden? Wat kost het? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle nuttige tips & tricks en ontdek de meest vakkundige installateur in Wommels!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Wommels? Hieronder check jij zinvolle tips en adviezen. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en je ontdekt eenvoudig het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Wommels?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Wommels?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wommels

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n pomp is vrij complex. Daardoor is een aangesloten warmtepomp installateur in Wommels onvermijdbaar. De keuze van een officiële specialist is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. Deze expert neemt jouw huis onder de loep, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Sinclair systeem). Hoe herken je een officiële vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp vind je velerlei licenties die betrouwbaar zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je een overzicht.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Ventilatielucht Vanaf €1.700 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenlucht €3.000 – €6.000 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Warmte-grondbron €14.000 – 16.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €18.000 en meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit is mogelijk dankzij een soort ventilator buiten. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. Het systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Wommels.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Doorgaans zien we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Heumen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, buitenlucht of bodem. De kostprijs varieert tussen de €7.500 tot €19.000 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, AWB, Vaillant, Nefit, Remeha). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar op koude dagen en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een volledig-elektrisch installatie. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd product is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wommels

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wommels

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de prijs van het systeem geeft een te beperkt beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wommels te berekenen.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1000 €1000 4,5 jaar
Lucht-water €5300 €2000 €2700 7 jaar
Bodem-water €15000 €4100 €4800 10,5 jaar
Water-water €18400 €5100 €4000 17,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Littenseradiel?
Binnenkort moeten we van het aardgas af. De komende jaren moeten veel Nederlanders uitwijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Littenseradiel) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de aanschafprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Wommels kan jij uitsluitend toepassen op producten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2600 tot €5150. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Viessmann Vitocal 200-S AWB 201.B10 geeft recht op €2.300,00 subsidie en wat betreft de Danfoss DHP-iQ 5 Maxi SP ligt dit op €1.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Wommels

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Evengoed, deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Rhee plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht tezamen met reguliere energie (stroom). Daardoor kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2750 tot €5000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €335 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen