Warmtepomp Workum

Het gas wordt langzaam afgesloten. De milieuvervuilende cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Over een tijdje is het vervangen van een op gas verwarmde ketel volledig uitgesloten. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle woningen moeten kijken naar een duurzamere oplossing. Het meest gekozen alternatief van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp installatie. Door deze webpagina check jij alle informatie voor een warmtepomp in Workum. Hoe gaat het in z’n werk? Is het duur of goedkoop? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Doorzoek alle bruikbare info en tips en ontdek de meest vakkundige installateur in Workum!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Workum? Door onze experts bekijk jij nuttige aanbevelingen. Klik op een veelgestelde vraag en jij bekijkt rap verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Workum?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Workum?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Workum

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? De installatie van zo’n duurzame energiebron is tamelijk ingewikkeld. Daarom is een bekwame warmtepomp installateur in Workum onontbeerlijk. De keuze van een vakkundige warmtepomp-installateur doet niet onder voor de taakomschrijving. Deze expert verkent jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Solarfocus systeem). Hoe herken je een vakkundige installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse contracten die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificering

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende installateurs

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welk type moet ik laten installeren? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema ontdek je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werking Energiebron Totale kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.550 45 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht van buiten €5.500 – €8.000 65 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardwarmte €13.000 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €19.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp neemt energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een speciale buitenventilator. Deze warmte wordt vervoerd naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 10 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Workum.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Vaak maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Zoek jij een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Heveadorp.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de bodem, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €8.000 – €20.000 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, AWB, Vaillant, Remeha, Nefit). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een 100% elektrische installatie. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een uitstekende product is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Workum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Workum

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Slechts de prijs van het systeem geeft geen volledig beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Workum uit te werken.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1400 €1100 4 jaar
Lucht-water €5900 €2300 €2800 7 jaar
Bodem-water €15300 €4900 €3200 14 jaar
Water-water €17100 €4700 €5600 16,6 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Súdwest-Fryslân?
Eerdaags is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment zullen veel gezinnen overgaan naar echt groene stroom (warmtenet). Het rijk geeft (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het betreft een historische subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Workum is alleen van toepassing op apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2000 tot €4300. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het type, het aantal KW en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW krijg je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Viessmann Vitocal 200-S AWB 201.C10 heeft €2.300,00 subsidie en m.b.t. de Danfoss DHP-iQ 9 Maxi heb je recht op €1.900,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Workum

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Daartegenover, deze modellen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar energieneutraal leven. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Rheezerveen plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht en combineert dat met standaard elektriciteit. Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2550 – €4400. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €315 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen