Warmtepomp Woudrichem

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De welbekende CV-ketel is verboden vanaf 2030. Over een aantal jaar is het plaatsen van een ketel op gas geen optie meer. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle inwoners zullen zich oriënteren op een alternatieve bron. De opvolger van de CV-ketel is het warmtepomp systeem. Geholpen door deze webpagina vind jij diepgaande beschrijvingen over een warmtepomp in Woudrichem. Is mijn huis wel geschikt? Is het een prijzig systeem? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Bekijk alle nuttige informatie en check prijzen van een installateur in Woudrichem!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Woudrichem? Op deze pagina vind je praktische tips & tricks. Selecteer een van de onderstaande vragen, en bekijk onmiddellijk alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Woudrichem?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Woudrichem?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Woudrichem

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is best wel ingewikkeld. Juist om die reden is een deskundige warmtepomp installateur in Woudrichem aan te raden. Het kiezen van een deskundige vakman doet niet onder voor de klus die op het programma staat. De specialist neemt jouw huis onder de loep, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Techneco systeem). Hoe ben ik verzekerd van een vakbekwame warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp heb je diverse certificaten die jou helpen bij het kiezen:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificering

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welk type moet ik laten installeren? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder check je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werkwijze Bron Kostprijs Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.650 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Luchtunit (buiten) €4.000 – €7.000 60 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Volledig elektrisch Warmte-grondbron €15.000 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €20.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een soort ventilator buiten. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in direct inzetbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Woudrichem.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Meestal zien we twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Start je liever met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Nu ook online: warmtepomp installateur Hierden.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met de bodem, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €7.000 en €21.000 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, AWB, Nefit, Remeha, Atag). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een all-electric systeem. Let op: houd er rekening mee dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Woudrichem

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Woudrichem

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de prijs van het apparaat geeft geen volledig beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Woudrichem uit te rekenen.

Bron warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1500 €1600 4 jaar
Lucht-water €4600 €1700 €2800 7 jaar
Bodem-water €15200 €4800 €2700 13 jaar
Water-water €17800 €5300 €5000 16 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Woudrichem?
Binnen afzienbare tijd moet elke woning “gasvrij” zijn. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel woningen wijken naar andere vormen van energie (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Woudrichem) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Advies: subsidie warmtepomp Woudrichem is alleen aan te vragen voor modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2550 – €5700. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het type, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Viessmann Vitocal 200-S AWB-AC 201.B04 staat gelijk tot €1.600,00 subsidie en m.b.t. de Dimplex DHW300D krijg je subsidie tot €1.250,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Woudrichem

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Vergeet niet, deze verbruiken nog wel het nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Riel plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht in samenwerking met standaard elektriciteit. Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dit kan door de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2950 – €4100. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €350 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Brabant.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw