Warmtepomp Hierden

Het gas wordt langzaam afgesloten. De milieuvervuilende cv-ketel is verboden vanaf 2030. Over een tijdje is het aansluiten van de gasgestookte ketel haast niet meer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle gezinnen zullen zich oriënteren op een alternatieve bron. Een keuze in plaats van een ketel met gas een warmtepomp. Middels de info van onze specialisten lees jij alle details voor een warmtepomp in Hierden. Hoe werkt zo’n systeem? En wat zijn de kosten? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle praktische tips en adviezen en vergelijk direct alle installateurs in Hierden!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Hierden? Via onze specialisten vind je bruikbare info. Kies voor een onderwerp en je leest à la minute verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Hierden?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Hierden?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hierden

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is nogal gecompliceerd. Vandaar is een betrouwbare warmtepomp installateur in Hierden onontbeerlijk. De keuze maken voor een handige specialist is op z’n minst zo belangrijk als de klus zelf. De vakman inspecteert jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Clivet warmtepompen). Wat is een ervaren installateur? Voor het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat certificaten die van belang zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke moet ik nu kiezen? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werkwijze Bron De kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.300 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric of Hybride Luchtunit (buiten) €3.500 – €6.000 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardwarmte €14.000 – 16.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €18.500 en hoger 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte uit de grond. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Denk dan aan energie voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Hierden.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken zijn er twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Start je liever met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Nu ook online: warmtepomp installateur Simpelveld.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, aarde of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €8.500 tot zo’n €21.000 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, Intergas, AWB, Vaillant, Nefit). Een hybride pomp is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt op koude dagen en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een volledig-elektrisch type. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hierden

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Hierden

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Uitsluitend de prijs van het systeem geeft geen volledig beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hierden te analyseren.

Type warmtepomp Tarief product Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1300 €1400 6,5 jaar
Lucht-water €5700 €1600 €2100 6 jaar
Bodem-water €14400 €3500 €4300 14 jaar
Water-water €18000 €5100 €4500 16,6 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Harderwijk?
Binnen afzienbare tijd moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode gaan veel consumenten wijken naar duurzame energie (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Harderwijk) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het gaat om een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Let op: subsidie warmtepomp Hierden is alleen aan te vragen voor systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2600 tot €5650. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt hangt af van het type, vermogen en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen verdien je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de ELCO Aerotop T26 biedt €3.800,00 subsidie en m.b.t. de Alpha Innotec SWCV62H3 is dit €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Hierden

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Daartegenover, deze installaties draaien wel op behoorlijk wat stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Blitterswijck plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, en combineert dat met reguliere energie (stroom). Om die reden kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dat gaat via een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2600 tot €4300. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €400 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Gelderland.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen