Warmtepomp Woudsend

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De ouderwetse cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnen korte tijd is het laten installeren van een gasgestookt systeem volledig uitgesloten. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Nederlanders moeten overstappen naar een milieuvriendelijk alternatief. Een populair alternatief van een ketel op gas (CV) is: ‘warmtepomp’. Geholpen door deze webpagina check je tips en adviezen over een warmtepomp in Woudsend. Hoe werkt zo’n systeem? Wat zijn de verschillende tarieven? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Check alle onmisbare details en vind de voordeligste installateur in Woudsend!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Woudsend? Middels onze expertise bekijk jij zinvolle tips en adviezen. Selecteer een item uit onze FAQ en je vindt binnen no-time alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Woudsend?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Woudsend?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Woudsend

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n pomp is vrij gecompliceerd. Daarom is een handige warmtepomp installateur in Woudsend aan te raden. Het kiezen van een aangesloten installateur is net zo relevant als de taakomschrijving. Deze expert keurt jouw hele woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Technibel systeem). Wat is een doorgewinterde installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk systeem laat ik installeren? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem MV / binnenlucht Vanaf €1.450 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenlucht €4.000 – €7.500 50 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €15.000 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €18.500 en extra 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp benut energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit is mogelijk dankzij een soort airco buiten. De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een circuit dat gesloten of open is. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Woudsend.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Soort Isolatie: oudere en slecht geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Meestal zien we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Gaat jouw voorkeur uit naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Hieslum.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, aarde of grondwater. De kosten liggen tussen de €8.000 – €19.000 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, AWB, Nefit, Remeha, Vaillant). Zo’n hybride oplossing kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een volledig-elektrisch product. Een minpunt is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een populaire model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Woudsend

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Woudsend

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de kosten van het systeem is eigenlijk maar het begin. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Woudsend te analyseren.

Soort warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1400 €2000 5,5 jaar
Lucht-water €4200 €2300 €2300 8 jaar
Bodem-water €15100 €4000 €4200 9,5 jaar
Water-water €17300 €5300 €4500 18 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Súdwest-Fryslân?
Straks moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment moeten veel woningen overstappen op echt groene stroom (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Woudsend is alleen van toepassing op apparaten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1250 en €5950. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het merk, capaciteit (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen verdien je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Viessmann Vitocal 200-S AWB-AC 201.B05 biedt €1.800,00 subsidie en voor de Dimplex DHW300D+ is dit €1.250,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Woudsend

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Maar, deze oplossingen hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Niet langer betalen voor energie! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Rien plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) i.s.m. reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2500 en €4000. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €310 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen