Warmtepomp Hieslum

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De hoog rendement cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een aantal jaar is het aanvragen van een cv-ketel (op gas) bij wet verboden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle inwoners moeten dus over naar andere innovatieve mogelijkheden. Het meest gekozen alternatief van een gasgestookte ketel is: ‘warmtepomp’. Door onze vergelijker lees jij nuttige info over een warmtepomp in Hieslum. Is mijn huis wel geschikt? Met welke kosten moet ik rekening houden? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle bruikbare tips en adviezen en ontdek de meest vakkundige installateur in Hieslum!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Hieslum? Middels onze expertise ontdek je nuttige tips & tricks. Klik op een van de onderwerpen en check à la minute het antwoord op jouw vraag.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Hieslum?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Hieslum?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hieslum

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n apparaat is nogal complex. Daarom is een bedreven warmtepomp installateur in Hieslum cruciaal. De keuze maken voor een betrouwbare specialist is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De specialist analyseert jouw huis, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Cooper&Hunter warmtepompen). Hoe herken je een officiële warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Energiebron De kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.250 tot 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Luchtunit (buiten) €2.500 – €8.000 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardbron €13.000 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwater €18.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem haalt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een soort ventilator buiten. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Hieslum.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Mate van isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Veelal zien we 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Sinderen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €7.000 tot €18.000 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, Intergas, AWB, Vaillant, Atag). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een all-electric type. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een uitstekende toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hieslum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Hieslum

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Uitsluitend de prijs van het systeem is eigenlijk maar het begin. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hieslum te analyseren.

Soort warmtepomp Kosten systeem Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1500 €1700 7 jaar
Lucht-water €6200 €2200 €2100 8,5 jaar
Bodem-water €14700 €5600 €3200 12,5 jaar
Water-water €18400 €5600 €4400 16,6 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Súdwest-Fryslân?
Binnenkort gaat de gaskraan helemaal dicht. Vanaf dit moment gaan veel gezinnen overschakelen op andere vormen van energie (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Dit is een vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Notitie: subsidie warmtepomp Hieslum kun je enkel aanvragen voor installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1550 – €4100. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het merk, het aantal KW en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de ELCO Aerotop T26 EXT geeft recht op €3.800,00 subsidie en voor de Alpha Innotec SWCV62K3 ligt dit op €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Hieslum

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Evengoed, deze producten consumeren wel de nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Ook interessant: warmtepomp in Bloemendaal plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht i.s.m. elektrische energie uit het net. Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dat gaat via ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2500 tot €4700. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €375 per 12 maanden. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw