Warmtepomp Zeegse

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De traditionele cv-ketel is straks verleden tijd. Over een aantal jaar is de keuze voor de gasgestookte ketel niet langer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle huizenbezitters moeten dus over naar een milieuvriendelijk alternatief. De optie in plaats van een gasgestookte ketel is zo’n warmtepomp. Door de info op deze pagina doorzoek jij uitgebreide info aangaande een warmtepomp in Zeegse. Is mijn huis wel geschikt? Wat zijn de verschillende tarieven? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Vind alle cruciale tips en adviezen en vind de voordeligste installateur in Zeegse!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Zeegse? Aan de hand van de info op deze pagina lees je nuttige aanbevelingen. Selecteer een van de onderwerpen en je leest direct verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Zeegse?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Zeegse?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zeegse

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n pomp is nogal gecompliceerd. Daarom is een vakkundige warmtepomp installateur in Zeegse aan te raden. Het kiezen van een deskundige specialist is minstens zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De specialist inspecteert jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Masser systeem). Hoe ben ik verzekerd van een aangesloten warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp vind je velerlei contracten waar je op kunt letten:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk systeem laat ik installeren? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema check je een overzicht.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride Ventilatielucht Vanaf €1.400 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht van buiten €4.000 – €6.000 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Bodemwarmte €15.500 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water (grond/rivier) €18.000 en meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, wc en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een soort ventilator buiten. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor de centrale verwarming en water om te douchen. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Zeegse.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

In de regel werken we met 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Gaat jouw voorkeur uit naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Hollandscheveld.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €6.500 – €20.500 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, Intergas, Nefit, Atag, AWB). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een standalone systeem. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een prima model betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zeegse

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Zeegse

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat kost een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de kostprijs van de pomp geeft een te beperkt beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zeegse vast te stellen.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1300 €2000 4 jaar
Lucht-water €6400 €1800 €2400 8,5 jaar
Bodem-water €14300 €5600 €3800 12,5 jaar
Water-water €18600 €4500 €4300 15 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Tynaarlo?
Binnen afzienbare tijd gaat de gaskraan helemaal dicht. In de komende periode moeten veel Nederlanders uitwijken naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Tynaarlo) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een royale subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Zeegse kan jij uitsluitend toepassen op installaties die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1600 – €5850. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het model, het aantal KW en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de Viessmann Vitocal 200-S AWB-M-E-AC 201.D06 geeft recht op €1.800,00 subsidie en wat betreft de ECOTEQ SZ 12 ligt dit op €2.400,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Zeegse

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken hebben de toekomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Let op: deze installaties verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Roermond plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2650 en €4300. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €285 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Drenthe.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw