Warmtepomp Zierikzee

Nederland moet van het gas af. De ouderwetse cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een tijdje is het aansluiten van een cv-ketel (op gas) niet langer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Met z’n allen zullen we moeten overstappen naar andere innovatieve mogelijkheden. Het meest bekende alternatief van een ketel met gas: ‘warmtepomp’. Via de tips van onze experts doorzoek je diepgaande beschrijvingen betreffende een warmtepomp in Zierikzee. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het duur of goedkoop? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle bruikbare informatie en ontdek de meest vakkundige installateur in Zierikzee!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Zierikzee? Hieronder vind jij belangrijke informatie. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en je leest vlug alle details.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Zierikzee?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Zierikzee?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zierikzee

Denk jij over het aanschaffen van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n pomp is vrij ingewikkeld. Vandaar is een aangesloten warmtepomp installateur in Zierikzee benodigd. De zoektocht naar een geoefende specialist is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur verkent jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Aerfor verwarming). Wat is een handige installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat creditaties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende installateurs

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welk type moet ik laten installeren? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder check je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werkwijze Energiebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.550 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht van buiten €4.500 – €8.000 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €13.000 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water uit de grond €20.000 en meer 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Werkt prima met radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Zierikzee.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Over het algemeen zien we twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Liever een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Hooge Zwaluwe.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, buitenlucht of aarde. De investering ligt tussen de €9.500 tot zo’n €20.000 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Atag, Vaillant, AWB, Nefit). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een volledig-elektrisch systeem. Belangrijk: dit betekent dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een populaire product is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zierikzee

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Zierikzee

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de prijs van het apparaat is niet erg volledig. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zierikzee uit te zoeken.

Type warmtepomp Tarief product Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1600 €1700 6,5 jaar
Lucht-water €6900 €2000 €2200 7,5 jaar
Bodem-water €15200 €5500 €3200 10,5 jaar
Water-water €18300 €4200 €5500 18 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Schouwen-Duiveland?
Binnenkort moeten we van het aardgas af. De komende jaren gaan veel Nederlanders uitwijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Schouwen-Duiveland) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de kosten. Notitie: subsidie warmtepomp Zierikzee is alleen van toepassing op producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1000 en €5000. Het bedrag wat jij terugkrijgt komt tot stand op basis van het type, vermogen en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Viessmann Vitocal 222-S AWBT-E 221.C16 biedt €2.400,00 subsidie en met betrekking tot de ELCO Aerotop T32R is dit €4.200,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Zierikzee

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Maar, deze draaien wel op behoorlijk wat stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Rucphen plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met elektrische energie uit het net. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dit gebeurt met een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2650 tot €4100. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €335 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen verbinden is het ideaal scenario om de stroomkosten te drukken in de provincie Zeeland.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen