Warmtepomp Zundert

Nederland moet van het gas af. De oude en vertrouwde cv-ketel is straks verleden tijd. Binnenkort is het vervangen van een gasgestookt systeem niet langer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle huizenbezitters moeten investeren in een milieuvriendelijk alternatief. Het meest bekende alternatief van een gasgestookte ketel is de warmtepomp. Met behulp van deze website lees jij waardevolle informatie voor een warmtepomp in Zundert. Hoe werkt het? Hoe hoog is de investering? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle bruikbare informatie en bekijk de tarieven via een installateur uit Zundert!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Zundert? Middels onze expertise vind jij nuttige informatie. Klik op een onderwerp en je vindt eenvoudig het antwoord op jouw vraag.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Zundert?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Zundert?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zundert

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is tamelijk complex. Juist om die reden is een deskundige warmtepomp installateur in Zundert noodzakelijk. Het selecteren van een aangesloten specialist is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. Deze expert verkent jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Eldom verwarming). Hoe kies ik een bekwame installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen waar je op kunt letten:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-accreditatie

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke moet ik nu kiezen? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron Totale kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.250 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenunit €4.500 – €6.500 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €13.000 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Grondwater €18.500 en extra 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp benut warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gaat op basis van een buitenunit (soort airco). Deze warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Zundert.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Veelal zijn er 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Wil je beginnen met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Start nu ook met warmtepomp installateur Hulshorst.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €9.000 en €19.000 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, Vaillant, Nefit, AWB, Atag). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een full-electric product. Let op: houd er rekening mee dat je een gasaansluiting houdt. Een populaire type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zundert

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Zundert

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de prijs van het systeem is niet compleet. Neem nou bijv. de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zundert te bepalen.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €2000 €1300 5,5 jaar
Lucht-water €5100 €1700 €2200 6 jaar
Bodem-water €15400 €5400 €4500 13,5 jaar
Water-water €17800 €4100 €4300 15 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Zundert?
Eerdaags moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren zullen veel consumenten overstappen op echt groene stroom (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Zundert) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de initiële investering. Advies: subsidie warmtepomp Zundert geldt alleen op types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1500 en €5850. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, vermogen en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Weishaupt/Monarch WWP L 11 AERS geeft jou €2.050,00 subsidie en voor de Energie EST SB16 krijg je €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Zundert

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Evengoed, deze installaties consumeren wel de nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar een energieneutrale situatie. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Schagerbrug plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, en combineert dat met gewone stroom. Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dat gaat via de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €3000 – €4600. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €395 per kalenderjaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Brabant.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen