Warmtepomp Oude Meer

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De traditionele cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een aantal jaar is het plaatsen van een cv-ketel (op gas) volledig uitgesloten. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Met z’n allen zullen we moeten dus over naar een andere manier van verwarmen. Een populair alternatief van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp. Geholpen door de info van onze specialisten achterhaal je alle informatie aangaande een warmtepomp in Oude Meer. Hoe werkt het? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle relevante tips en adviezen en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Oude Meer!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Oude Meer? Via onze specialisten vind je bruikbare informatie. Druk op een van de vragen hieronder, en je leest ogenblikkelijk het antwoord op jouw vraag.

  1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Oude Meer?
  2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
  3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
  4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Oude Meer?
  5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Oude Meer

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is behoorlijk gecompliceerd. Hierom is een bekwame warmtepomp installateur in Oude Meer noodzakelijk. Het selecteren van een competente specialist doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. Hij verkent jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk DUCO subsidie). Hoe herken je een ervaren installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb je diverse creditaties die betrouwbaar zijn:

  • KvINL certificering

    Biedt verschillende trainingen voor installateurs

  • BRL 6000 (KOMO)

    Speciaal voor grond-warmtepompen

  • STEK gecertificeerd

    De basis voor koeltechnische werkzaamheden

  • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

    Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

  • Dutch Heat Pump Association

    Bekijk of het merk van de warmtepomp erkend is.

  • OK CV

    Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat rendeert het beste in mijn woning? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.650 tot 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht buitenaf €5.500 – €6.000 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Grondbron €13.500 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €20.000 of extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een soort airco buiten. De onttrokken warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar toepasbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Oude Meer.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

  • Isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
  • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
  • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
  • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Meestal zijn er 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Augustinusga.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €5.000 t/m €21.000 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Nefit, Vaillant, AWB, Remeha). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een all-electric type. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een uitstekende model is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Oude Meer

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Oude Meer

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Oude Meer te berekenen.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1100 €1800 4 jaar
Lucht-water €5000 €2200 €2300 7,5 jaar
Bodem-water €15500 €3500 €3800 11,5 jaar
Water-water €18000 €4300 €5900 18 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Haarlemmermeer?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. Nog heel even, en dan moeten veel huizen overgaan naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Haarlemmermeer) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het betreft een vorstelijke subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Let op: subsidie warmtepomp Oude Meer kun je enkel aanvragen voor modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1850 tot €5450. Het bedrag wat jij terugkrijgt heeft te maken met het model, vermogen en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Mitsubishi Electric PH(R)200Y geeft jou €2.800,00 subsidie en aangaande de Aermec CL150H krijg je €3.250,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Oude Meer

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Evengoed, deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Niet langer betalen voor energie! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutraal huis. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Houten plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met standaard elektriciteit. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dit kan door een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2650 – €4200. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €380 per kalenderjaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Holland.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen