Warmtepomp Augustinusga

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De traditionele cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Over een tijdje is het plaatsen van een gasgestookt systeem niet meer toegestaan. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle gezinnen moeten switchen naar een andere manier van verwarmen. De opvolger van een ketel op gas (CV) is zo’n warmtepomp. Aan de hand van de info van onze specialisten bekijk je alle details voor een warmtepomp in Augustinusga. Hoe werkt zo’n systeem? Is het duur of goedkoop? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle bruikbare info en tips en kies een betrouwbare vakman / installateur in Augustinusga!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Augustinusga? Via onze specialisten achterhaal je nuttige info. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en bekijk snel bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Augustinusga?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Augustinusga?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Augustinusga

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n pomp is best wel complex. Juist om die reden is een vakkundige warmtepomp installateur in Augustinusga noodzakelijk. Het kiezen van een erkende installateur is minstens zo belangrijk als de klus zelf. De specialist analyseert jouw huis, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Solvis). Hoe herken je een erkende installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze certificaten waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK gecertificeerd

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke past bij mijn situatie? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werking Energiebron Kostprijs Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.650 tot 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenlucht €4.000 – €6.500 65 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €15.000 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Waterbronnen €18.500 of hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit met ventilator. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar bruikbare energie. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Augustinusga.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur realiseert een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

In de praktijk bestaan er 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Wil je beginnen met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Koufurderrige.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €8.500 – €18.000 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Nefit, AWB, Atag, Remeha). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt voor de piekmomenten (extreme kou), en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een volledig-elektrisch oplossing. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een prima model is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Augustinusga

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Augustinusga

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de kosten van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Augustinusga uit te rekenen.

Soort warmtepomp Tarief product Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1800 €1000 6 jaar
Lucht-water €4500 €1700 €2000 7 jaar
Bodem-water €14900 €3700 €4600 9 jaar
Water-water €17600 €4100 €4100 15,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Achtkarspelen?
Eerdaags moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment zullen veel woningen uitwijken naar duurzame energie (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Achtkarspelen) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze royale subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Augustinusga geldt alleen op modellen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2950 tot €5850. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het merk, capaciteit (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Alpha Innotec L 8Split-HM 8-12 heeft €1.800,00 subsidie en aangaande de Wolf BWL-1-12 A heb je recht op €1.600,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Augustinusga

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Vergeet niet, deze oplossingen verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar een energieneutraal huis. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Spier plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2700 tot €4900. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €300 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen