Warmtepomp Oudebildtzijl

Het gas wordt langzaam afgesloten. De ouderwetse cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Dan is het aanvragen van de gasgestookte ketel bij wet verboden. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Nederlanders moeten kiezen voor andere innovatieve mogelijkheden. De alternatieve keuzemogelijkheid van een gasgestookte ketel is de warmtepomp. Gebaseerd op de tips van onze experts doorzoek je handige tips & tricks bij het kiezen van een warmtepomp in Oudebildtzijl. Is mijn huis wel geschikt? Hoe hoog is de investering? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle onmisbare specificaties en vind de voordeligste installateur in Oudebildtzijl!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Oudebildtzijl? Op deze pagina lees jij bruikbare adviezen. Druk op een van de onderwerpen en vind binnen no-time alle details.

  1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Oudebildtzijl?
  2. Welk type warmtepomp past bij mij?
  3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
  4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Oudebildtzijl?
  5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Oudebildtzijl

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n pomp is best wel moeilijk. Juist om die reden is een ervaren warmtepomp installateur in Oudebildtzijl onontbeerlijk. Het kiezen van een handige installateur is net zo belangrijk als de klus zelf. De vakman keurt jouw hele woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Eneco subsidie). Waar vind ik een bedreven installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei creditaties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

  • Het KvINL certificaat

    Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

  • BRL 6000 (KOMO)

    Verplicht in het geval van grondboringen

  • STEK-accreditatie

    Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

  • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

    Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

  • Dutch Heat Pump Association

    Een pluspunt als het merk warmtepomp erkend is.

  • OK CV

    Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welk systeem laat ik installeren? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema tref je een overzicht.

Type Warmtepomp Niveau Bron Investering Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.650 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht van buiten €4.500 – €8.000 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €13.500 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €18.500 en hoger 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem haalt warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een speciale buitenventilator. Deze warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt veranderd in toepasbare energie. Voor de centrale verwarming en om water op te warmen. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Oudebildtzijl.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

  • Isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
  • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
  • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
  • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Grofweg werken we met twee variërende type producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Beperkt budget? En neig je naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Baaium.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met de bodem, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €9.000 – €18.500 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Nefit, AWB, Vaillant, Atag). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch installatie. Een minpunt is dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd model betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Oudebildtzijl

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Oudebildtzijl

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Louter de prijs van het apparaat is niet representatief voor de totale kosten. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Oudebildtzijl te bepalen.

Type warmtepomp Kosten systeem Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1000 €1900 6,5 jaar
Lucht-water €6500 €2100 €2100 9 jaar
Bodem-water €14200 €5400 €2700 13 jaar
Water-water €17700 €4800 €4300 16,6 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente het Bildt?
Het duurt niet lang, en dan moeten we gasvrij wonen. In de komende periode gaan veel huizen uitwijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente het Bildt) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het gaat om een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je de helft van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Oudebildtzijl kan jij uitsluitend toepassen op types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1100 tot €5250. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van het type, het aantal KW en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen verdien je €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de Mitsubishi Electric PM50V heeft €1.700,00 subsidie en aangaande de Aermec NRL0280HE heb je recht op €4.950,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Oudebildtzijl

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Let op: deze modellen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van energieneutraal leven. Vind alles uit over warmtepomp in Huissen plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), tezamen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2700 en €4300. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €400 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen