Warmtepomp Huissen

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De ouderwetse cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een tijdje is het laten installeren van een ketel op gas volledig uitgesloten. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Met z’n allen zullen we moeten investeren in een duurzamere oplossing. Een keuze in plaats van gas is de populaire warmtepomp. Gebaseerd op warmtepompspot.nl bekijk jij handige tips & tricks voor een warmtepomp in Huissen. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het duur of goedkoop? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle relevante tips en adviezen en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Huissen!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Huissen? Hieronder lees jij bruikbare tips en adviezen. Selecteer een van de onderwerpen en je ontdekt meteen bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Huissen?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Huissen?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Huissen

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van de warmtepomp is tamelijk complex. Daardoor is een deskundige warmtepomp installateur in Huissen noodzakelijk. De keuze van een ervaren vakman is minstens zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Hij inspecteert jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Solarfocus warmtepompen). Hoe ben ik verzekerd van een ervaren warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene certificaten die de kwaliteit waarborgen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welk type moet ik laten installeren? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema check je een overzicht.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem MV / binnenlucht Vanaf €1.700 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Standalone en Hybride Luchtunit (buiten) €5.000 – €7.000 70 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Warmte-grondbron €14.500 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €20.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp nuttigt (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gaat op basis van een soort ventilator buiten. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar toepasbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Te combineren met vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Huissen.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Soort Isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken ontwaren we twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Sprundel.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp regelt de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €7.500 en €18.500 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, Vaillant, Nefit, AWB, Intergas). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij als het koud is in huis, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een full-electric oplossing. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte model is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Huissen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Huissen

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de kosten van het systeem is niet afdoende. Neem nou bijv. de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Huissen te bepalen.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1400 €1300 4 jaar
Lucht-water €5500 €2500 €2400 7,5 jaar
Bodem-water €14600 €3600 €3800 9,5 jaar
Water-water €17000 €5400 €5700 17,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Lingewaard?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren zullen veel woningen overgaan naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Lingewaard) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Advies: subsidie warmtepomp Huissen kun je enkel aanvragen voor apparaten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1450 tot €5800. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het type, capaciteit (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de EnergyPanel GTC-32 Plus heeft €4.100,00 subsidie en bij de Climaveneta BWR 0071TS MTD2 heb je recht op €3.850,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Huissen

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn sterk in opkomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Evengoed, deze oplossingen hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Bruinehaar plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) samen met elektrische energie uit het net. Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €2800 tot €4700. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €400 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Gelderland.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen