Warmtepomp Bruinehaar

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De milieuvervuilende cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een tijdje is het aansluiten van een gasgestookt systeem ongeschikt (verboden) geworden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Iedereen zal moeten overstappen naar andere innovatieve mogelijkheden. De alternatieve keuzemogelijkheid van gas is de populaire warmtepomp. Middels de info van onze specialisten lees jij handige tips & tricks voor een warmtepomp in Bruinehaar. Hoe werkt het? Wat kost het? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Check alle praktische details en bekijk de tarieven via een installateur uit Bruinehaar!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Bruinehaar? Middels onze expertise lees jij zinvolle tips en adviezen. Selecteer een van de onderwerpen en ontdek eenvoudig bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Bruinehaar?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Bruinehaar?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Bruinehaar

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is vrij moeilijk. Vandaar is een erkende warmtepomp installateur in Bruinehaar cruciaal. Het kiezen van een bedreven vakman is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Hij checkt de hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check ARTEL systeem). Waar vind ik een deskundige installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende licenties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Voor welk systeem moet ik gaan? Over het algemeen kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema vind je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Investering Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.750 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Luchtunit (buiten) €5.500 – €7.500 70 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Bodemwarmte €13.000 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €18.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een soort ventilator buiten. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar direct inzetbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Werkt prima met radiatoren en vloerverwarming. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Bruinehaar.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een full electric of hybride warmtepomp?

In de praktijk maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Start je liever met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Medemblik.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de bodem. De investering ligt tussen de €8.000 en €18.500 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Atag, Remeha, Vaillant, AWB, Intergas). Een hybride pomp is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch oplossing. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een populaire toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Bruinehaar

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Bruinehaar

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Bruinehaar uit te zoeken.

Type warmtepomp Kosten systeem Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1300 €1100 7 jaar
Lucht-water €4000 €2300 €2200 6 jaar
Bodem-water €14500 €5800 €4300 9,5 jaar
Water-water €17600 €4200 €4400 16,6 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Twenterand?
In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. In de komende periode zullen veel woningen overstappen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Twenterand) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Belangrijk: subsidie warmtepomp Bruinehaar kun je enkel aanvragen voor modellen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2950 tot €4700. De uiteindelijke subsidie hangt af van het merk, vermogen en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW krijg je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Carrier 30PHC180STD heeft €4.100,00 subsidie en voor de Daikin EWWP-022KBW1N heb je recht op €3.950,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Bruinehaar

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting zullen straks de standaard worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Aan de andere kant, deze verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Jouw energienota naar €0,00. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Velserbroek plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), tezamen met standaard elektriciteit. Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit is mogelijk middels een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen +/- €2900 en €4800. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €290 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Overijssel.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen