Warmtepomp Medemblik

Het gas wordt langzaam afgesloten. De gebruikelijke CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnen korte tijd is het vervangen van een gasgestookt systeem volledig uitgesloten. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle woningen moeten overstappen naar een milieuvriendelijk alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van een gasgestookte ketel is een warmtepomp installatie. Door onze website doorzoek je waardevolle informatie over een warmtepomp in Medemblik. Is mijn huis wel geschikt? En wat zijn de kosten? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle belangrijke details en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Medemblik!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Medemblik? Op deze pagina check je handige tips & tricks. Selecteer een item uit onze FAQ en jij checkt onmiddellijk het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Medemblik?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Medemblik?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Medemblik

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is nogal moeilijk. Om die reden is een bekwame warmtepomp installateur in Medemblik cruciaal. De zoektocht naar een vakkundige installateur is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De installateur neemt jouw huis onder de loep, heeft een adviserende rol, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek A1 Green Energy systeem). Waar vind ik een geoefende installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welk systeem laat ik installeren? In de praktijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je een overzicht.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron De kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.600 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenlucht €2.500 – €8.000 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €15.500 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €19.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem neemt warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit (soort airco). Deze warmte wordt vervoerd naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 10 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar direct inzetbare energie. Onder andere voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Prima in te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Medemblik.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

In de regel bestaan er 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Nu ook online: warmtepomp installateur West-Terschelling.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €5.000 en €20.000 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, Remeha, Intergas, Atag, Vaillant). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een all-electric type. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Medemblik

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Medemblik

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de prijs van het systeem is niet afdoende. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Medemblik te ontcijferen.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1100 €1500 6,5 jaar
Lucht-water €5500 €2000 €2200 7 jaar
Bodem-water €15500 €5400 €2900 9,5 jaar
Water-water €17500 €5900 €5900 16 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Medemblik?
Binnen afzienbare tijd moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan zullen veel consumenten overgaan naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Medemblik) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Dit is een historische subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Advies: subsidie warmtepomp Medemblik is alleen van toepassing op systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1050 en €5550. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, het aantal KW en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke extra kW heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Hautec HWL-AS-36W (88LC0211SDLN1) staat gelijk tot €1.550,00 subsidie en m.b.t. de Stiebel-Eltron WPF 16 (232914) krijg je subsidie tot €3.500,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Medemblik

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Let op: deze oplossingen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Frieschepalen plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht i.s.m. jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dat gaat via een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2950 tot €4000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €280 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is de ideale mix om de stroomkosten te drukken in de provincie Noord-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen