Warmtepomp Frieschepalen

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De hoog rendement cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnenkort is het laten installeren van een gasgestookt systeem niet meer toegestaan. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle inwoners moeten kiezen voor een milieuvriendelijk alternatief. De optie in plaats van een HR-ketel is de populaire warmtepomp. Via deze website vind je handige info over een warmtepomp in Frieschepalen. Wat komt er allemaal bij kijken? En wat zijn de kosten? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Doorzoek alle belangrijke info en ontdek de meest vakkundige installateur in Frieschepalen!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Frieschepalen? Op deze pagina doorzoek jij praktische tips en adviezen. Druk op een onderwerp en check rap alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Frieschepalen?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Frieschepalen?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Frieschepalen

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van zo’n duurzame energiebron is best wel gecompliceerd. Daardoor is een vakbekwame warmtepomp installateur in Frieschepalen noodzakelijk. Het kiezen van een bekwame vakman doet niet onder voor de klus zelf. Deze expert neemt jouw huis onder de loep, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Hitachi subsidie). Wat is een vakkundige vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen waar je op kunt letten:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK gecertificeerd

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welk type moet ik laten installeren? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.750 30 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenlucht €4.000 – €6.000 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €13.500 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Grondwater €18.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gaat op basis van een soort airco buiten. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Frieschepalen.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: minder recente en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Normaliter zijn er 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Gaat jouw voorkeur uit naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Oudenbosch.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met de bodem, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €9.000 tot €19.500 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, AWB, Vaillant, Atag, Intergas). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een volledig-elektrisch product. Belangrijk: dit betekent dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Frieschepalen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Frieschepalen

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de prijs van het apparaat is eigenlijk maar het begin. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Frieschepalen te analyseren.

Bron warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1600 €1100 6,5 jaar
Lucht-water €4600 €1700 €2300 7,5 jaar
Bodem-water €14300 €5500 €3100 11 jaar
Water-water €18200 €5800 €5300 19 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Opsterland?
Het duurt niet lang, en dan moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel gezinnen wijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Opsterland) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het betreft een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp Frieschepalen kun je enkel aanvragen voor producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1300 en €4200. De uiteindelijke subsidie is een afgeleide van het type, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Clivet WSAN-XIN 71 exc staat gelijk tot €2.050,00 subsidie en met betrekking tot de Stiebel-Eltron WPW 18 Basic Set (230918) krijg je subsidie tot €3.100,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Frieschepalen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting hebben de toekomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Let op: deze installaties hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De energierekening is dan verleden tijd. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Zutphen plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €2850 en €4400. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €250 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen