Warmtepomp Zutphen

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De oude en vertrouwde cv-ketel is verboden vanaf 2030. Over een tijdje is het plaatsen van een op gas verwarmde ketel bij wet verboden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle gezinnen moeten investeren in een alternatieve bron. Het meest gekozen alternatief van een ketel op gas (CV) is de warmtepomp. Via de tips van onze experts check je handige tips & tricks voor een warmtepomp in Zutphen. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat kost het? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle belangrijke tips en adviezen en check prijzen van een installateur in Zutphen!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Zutphen? Op deze pagina doorzoek jij bruikbare informatie. Klik op een veelgestelde vraag en vind direct bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Zutphen?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Zutphen?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zutphen

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is nogal pittig. Hierom is een ervaren warmtepomp installateur in Zutphen onvermijdbaar. Het selecteren van een geoefende warmtepomp-installateur is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. Hij bekijkt jouw woning, heeft een adviserende rol, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Eneco verwarming). Hoe kies ik een doorgewinterde warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn verscheidene bevoegdheden die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welk type moet ik laten installeren? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema tref je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Energiebron Kostprijs Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.400 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht buitenaf €3.000 – €6.500 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €15.000 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €18.500 en meer 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp benut (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem neemt (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De opgevangen warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Deze grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Zutphen.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Over het algemeen onderscheiden we 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Hulten.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, aarde of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €6.000 tot €21.000 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, Vaillant, Nefit, Intergas, Atag). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een volledig-elektrisch oplossing. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een prima model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zutphen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Zutphen

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Louter de prijs van het systeem is niet allesomvattend. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zutphen te ontcijferen.

Type warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1500 €1200 4,5 jaar
Lucht-water €6400 €1500 €2500 7,5 jaar
Bodem-water €15000 €5300 €3400 14,5 jaar
Water-water €18900 €5300 €5900 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Zutphen?
Het duurt niet lang, en dan moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan gaan veel gezinnen overstappen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Zutphen) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de aanschafwaarde. Notitie: subsidie warmtepomp Zutphen kun je enkel aanvragen voor types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1700 en €5050. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het type, het aantal KW en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Weishaupt/Monarch WWP L 12 ADR staat gelijk tot €2.000,00 subsidie en aangaande de Energie EST SB16HT krijg je subsidie tot €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Zutphen

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Echter, deze modellen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Vind alles uit over warmtepomp in Schalkhaar plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, samen met gewone stroom. Op basis daarvan kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2900 tot €4000. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €300 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is de ideale mix om de stroomkosten te drukken in de provincie Gelderland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen