Warmtepomp West-Terschelling

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De welbekende CV-ketel is verboden vanaf 2030. Binnen korte tijd is het vervangen van een gasgestookt systeem bij wet verboden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Met z’n allen zullen we moeten kijken naar een duurzame verwarmingsbron. Het meest gekozen alternatief van een HR-ketel is het warmtepomp systeem. Aan de hand van de info op deze pagina vind jij relevante tips voor een warmtepomp in West-Terschelling. Hoe gaat het in z’n werk? Wat kost het? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle cruciale specificaties en vraag direct een offerte aan bij een installateur in West-Terschelling!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in West-Terschelling? Via onze specialisten doorzoek je praktische adviezen. Kies voor een van de onderwerpen en jij bekijkt vlug alle informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit West-Terschelling?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in West-Terschelling?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in West-Terschelling

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? De installatie van de warmtepomp is vrij pittig. Daardoor is een degelijke warmtepomp installateur in West-Terschelling onvermijdbaar. De keuze maken voor een degelijke warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus zelf. De specialist neemt jouw huis onder de loep, adviseert een geschikte pomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Ecensy warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een geoefende installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse licenties die van belang zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke past bij mijn situatie? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema tref je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilatielucht Vanaf €1.250 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenlucht €3.500 – €7.500 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €14.500 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwater €18.000 of meer 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit. Deze warmte wordt overgedragen naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zit verschil tussen een gesloten en een open systeem. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar bruikbare energie. Onder andere voor je verwarming in huis en voor warm tapwater. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. Het systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in West-Terschelling.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatiewaardes: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Meestal zien we twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Hantumeruitburen.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de aarde. De kosten liggen tussen de €9.500 – €21.000 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Remeha, Vaillant, Atag, Nefit). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een all-electric systeem. Let op: houd er rekening mee dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs West-Terschelling

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in West-Terschelling

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Enkel de prijs van het apparaat geeft een te beperkt beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in West-Terschelling vast te stellen.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1300 €1000 5,5 jaar
Lucht-water €4900 €2500 €2400 7 jaar
Bodem-water €15500 €4800 €4300 10,5 jaar
Water-water €17700 €5400 €5900 15 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Terschelling?
In 2030 moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode zullen veel woningen wijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Terschelling) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kom in actie! En gebruik deze historische subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp West-Terschelling is alleen van toepassing op modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1350 – €4900. Het bedrag wat jij terugkrijgt komt tot stand op basis van het merk, vermogen (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Thermia Atec 9 biedt €1.900,00 subsidie en met betrekking tot de Daikin ERLQ006(**)V3 + EHVX08S18(**)3V is dit €1.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in West-Terschelling

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul zijn toekomstbestendig. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Let op: deze installaties consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Vind alles uit over warmtepomp in Oudenbosch plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dit is mogelijk middels een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €2500 en €4800. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €280 op de jaarafrekening. Zonnecellen samen met de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen