Warmtepomp Hantumeruitburen

Nederland moet van het gas af. De oude en vertrouwde cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. In slechts enkele jaren is de keuze voor gasgestookte cv-ketels niet langer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle inwoners moeten kiezen voor een duurzamere oplossing. De opvolger van een gasgestookte ketel is het warmtepomp systeem. Geholpen door deze website bekijk je tips en adviezen over een warmtepomp in Hantumeruitburen. Hoe gaat het in z’n werk? Hoe hoog is de investering? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Vind alle nuttige details en vind de voordeligste installateur in Hantumeruitburen!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Hantumeruitburen? Door onze experts ontdek je praktische info. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en vind onmiddellijk alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Hantumeruitburen?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Hantumeruitburen?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Hantumeruitburen

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is tamelijk gecompliceerd. Vandaar is een erkende warmtepomp installateur in Hantumeruitburen onvermijdbaar. De keuze van een betrouwbare warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Hij kijkt kritisch naar jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Herz installatie). Waar vind ik een competente warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb je diverse licenties die betrouwbaar zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat rendeert het beste in mijn woning? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder check je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron De kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.700 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht van buiten €4.000 – €7.500 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €14.000 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €18.000 of extra 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco-installatie. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten bron. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Hantumeruitburen.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk onderscheiden we 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Rogat.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €5.500 tot zo’n €20.500 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Remeha, Vaillant, AWB, Atag). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een full-electric systeem. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hantumeruitburen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Hantumeruitburen

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de kosten van het systeem is eigenlijk maar het begin. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast komt de beschikbare subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hantumeruitburen te analyseren.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1600 €1900 4 jaar
Lucht-water €5200 €2500 €2100 8,5 jaar
Bodem-water €15300 €5500 €3500 12,5 jaar
Water-water €17100 €4300 €4000 17 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Dongeradeel?
Binnen afzienbare tijd moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel gezinnen overschakelen op elektrisch verwarmen (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Dongeradeel) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Profiteer snel van deze royale subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Hantumeruitburen geldt alleen op producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1150 tot €4900. Het bedrag wat jij terugkrijgt komt tot stand op basis van het model, vermogen (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Daikin ERLQ011(**)W1 + EHVX16S18(**)3V geeft recht op €2.400,00 subsidie en met betrekking tot de Weishaupt/Monarch WWP W 22 ID ligt dit op €4.000,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Hantumeruitburen

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting zullen straks de standaard worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Let op: deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Dit betekent een maximale energiebesparing! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Baarn plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), gezamenlijk met standaard elektriciteit. Om die reden kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dit kan door de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €3000 – €4400. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €295 per kalenderjaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen