Warmtepomp Baarn

Nederland moet van het gas af. De gebruikelijke CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een tijdje is het kiezen voor gasgestookte cv-ketels ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle huizenbezitters zullen zich oriënteren op een andere manier van verwarmen. De opvolger van de CV-ketel is een warmtepomp. Geholpen door deze webpagina lees jij waardevolle informatie voor een warmtepomp in Baarn. Waar moet ik rekening mee houden? Is het een prijzig systeem? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle onmisbare tips & tricks en kies een betrouwbare vakman / installateur in Baarn!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Baarn? Middels onze expertise achterhaal je zinvolle tips & tricks. Druk op een onderwerp en jij bekijkt vlug bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Baarn?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Baarn?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Baarn

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n pomp is vrij pittig. Hierom is een vakkundige warmtepomp installateur in Baarn noodzakelijk. Het selecteren van een echte warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De vakman verkent jouw woning, heeft een adviserende rol, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Toshiba). Hoe kies ik een bedreven installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb je diverse creditaties waar je op kunt letten:

 • Het KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificaat

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke past bij mijn situatie? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werking Energiebron Totale kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.650 30 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht van buiten €4.500 – €6.500 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardwarmte €15.000 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €18.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem benut de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een soort ventilator buiten. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Baarn.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een full electric of hybride warmtepomp?

In de regel bestaan er 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Kudelstaart.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €9.000 – €18.000 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, AWB, Atag, Vaillant, Remeha). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische product. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een populaire oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Baarn

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Baarn

De eerste vraag is vaak: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de prijs van het apparaat is niet afdoende. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Baarn te berekenen.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1700 €1900 6 jaar
Lucht-water €6300 €1900 €2200 6 jaar
Bodem-water €14300 €4400 €3600 11 jaar
Water-water €18500 €4400 €4300 15,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Baarn?
Over een aantal jaar moeten we van het aardgas af. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel woningen overschakelen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Baarn) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het gaat om een historische subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de kosten. Notitie: subsidie warmtepomp Baarn is alleen van toepassing op producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €3000 – €4200. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het type, het aantal KW en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Alpha Innotec LW 140A-LUX 2.0 geeft recht op €2.500,00 subsidie en wat betreft de YORK Ecofrio v2 YLHA 40 T/TP ligt dit op €4.350,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Baarn

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Echter, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar energieneutraal leven. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Stampersgat plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) gezamenlijk met gewone stroom. Om die reden kan het op duurzame manier water verwarmen. Dit is mogelijk middels een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2650 – €4600. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €285 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Utrecht.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen