Warmtepomp Kudelstaart

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnen korte tijd is het aanvragen van de gasgestookte ketel niet langer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle inwoners moeten dus over naar een alternatieve bron. Het meest bekende alternatief van een gasgestookte ketel is een warmtepomp. Geholpen door onze vergelijker bekijk jij concrete informatie voor een warmtepomp in Kudelstaart. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het duur of goedkoop? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Bekijk alle nuttige specificaties en kies een betrouwbare vakman / installateur in Kudelstaart!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Kudelstaart? Middels onze expertise achterhaal je zinvolle info. Selecteer een van de vragen hieronder, en je vindt rap alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Kudelstaart?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Kudelstaart?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Kudelstaart

Bekijk jij de opties ten aanzien van de installatie van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n apparaat is best wel ingewikkeld. Daardoor is een echte warmtepomp installateur in Kudelstaart cruciaal. De keuze van een bedreven expert is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Hij kijkt kritisch naar jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk SPRSUN). Hoe ben ik verzekerd van een bedreven installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze bevoegdheden die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificering

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen september 2023]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welk type moet ik laten installeren? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.500 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht van buiten €4.000 – €8.000 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Grondbron €13.000 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €18.500 of hoger 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem benut (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een soort airco buiten. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Kudelstaart.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Vaak maken we onderscheid tussen twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Uitgeest.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de bodem, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €6.500 – €20.500 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Atag, Nefit, Intergas, Vaillant, AWB). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een standalone oplossing. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgevraagd model betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kudelstaart

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Kudelstaart

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de kosten van het systeem is niet erg volledig. Neem nou bijv. de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kudelstaart te ontcijferen.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1600 €1600 4 jaar
Lucht-water €4900 €2500 €2700 7,5 jaar
Bodem-water €14300 €5300 €3200 14 jaar
Water-water €17700 €5700 €5100 16 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Aalsmeer?
In 2030 moet elke woning “gasvrij” zijn. Vanaf dit moment gaan veel huizen overstappen op duurzame energie (warmtenet). Het rijk geeft (ook in de gemeente Aalsmeer) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in september 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Kudelstaart is alleen van toepassing op modellen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen september 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2550 – €4750. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het merk, het aantal KW en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Galletti HWMC013H geeft jou €2.150,00 subsidie en aangaande de Hautec HCS-PN-30A (88SF0301SDPA1) krijg je €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Kudelstaart

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Vergeet niet, deze modellen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Dirkshorn plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) en combineert dat met standaard elektriciteit. Daardoor kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2950 – €4400. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €320 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Holland.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw