Warmtepomp Dirkshorn

Nederland moet van het gas af. De ouderwetse cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Dan is het aanvragen van een ketel op gas ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle inwoners moeten overstappen naar een andere manier van verwarmen. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is de warmtepomp. Via de info op deze pagina ontdek je concrete informatie betreffende een warmtepomp in Dirkshorn. Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe hoog is de investering? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle belangrijke tips en adviezen en kies een betrouwbare vakman / installateur in Dirkshorn!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Dirkshorn? Door onze experts vind je praktische info. Kies voor een onderwerp en bekijk vlug bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Dirkshorn?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Dirkshorn?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Dirkshorn

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is behoorlijk pittig. Om die reden is een competente warmtepomp installateur in Dirkshorn cruciaal. Het selecteren van een degelijke vakman is net zo relevant als de klus die op het programma staat. Deze expert keurt jouw hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Austria Email verwarming). Hoe kies ik een geoefende vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat rendeert het beste in mijn woning? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema vind je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Bron De kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.600 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht van buiten €3.500 – €6.000 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Aardwarmte €13.000 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €19.000 en extra 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt (warmte) ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem haalt warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een soort airco buiten. Deze warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Te combineren met vloer en radiatorverwarming. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Dirkshorn.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een standalone of hybride warmtepomp?

In de regel zien we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Nieuwpoort.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De initiële investering ligt zo tussen de €6.500 en €18.500 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Vaillant, Atag, AWB, Intergas, Nefit). Zo’n hybride oplossing kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in vergelijking met een volledig-elektrisch product. Het nadeel is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgebruikte type is de ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Dirkshorn

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Dirkshorn

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de kostprijs van de pomp is niet afdoende. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Dirkshorn te berekenen.

Type warmtepomp Tarief product Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1400 €1300 6,5 jaar
Lucht-water €5300 €2200 €2400 9 jaar
Bodem-water €14100 €5500 €4200 12 jaar
Water-water €18500 €4000 €4700 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Schagen?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. Nog heel even, en dan zullen veel Nederlanders overgaan naar duurzame alternatieven (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Schagen) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Dirkshorn geldt alleen op installaties die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2100 en €4500. Het totale bedrag is een afgeleide van het model, vermogen en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW heb je recht op €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de Climaveneta AWR-MTD2-XE 0091T geeft jou €2.750,00 subsidie en bij de Galletti LEP 072PL krijg je €8.700,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Dirkshorn

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen met de gasrekening op nul zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Aan de andere kant, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Zoek ook naar warmtepomp in Westerbork plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), tezamen met elektrische energie uit het net. Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dat kan dankzij een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2700 en €4900. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €310 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw