Warmtepomp Overloon

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De gebruikelijke CV-ketel is over een aantal jaren verboden. Vanaf komend jaar is het aanvragen van een op gas verwarmde ketel geen optie meer. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Nederlanders moeten kijken naar een duurzamere oplossing. De alternatieve keuzemogelijkheid van de oude ketels is: ‘warmtepomp’. Via onze website ontdek je uitgebreide info betreffende een warmtepomp in Overloon. Wat heb ik allemaal nodig? Wat zijn de verschillende tarieven? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Check alle nuttige specificaties en vind de voordeligste installateur in Overloon!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Overloon? Middels onze expertise bekijk jij praktische aanbevelingen. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en jij bekijkt rap alle info.

  1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Overloon?
  2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
  3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
  4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Overloon?
  5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Overloon

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n pomp is tamelijk complex. Hierom is een vakbekwame warmtepomp installateur in Overloon onontbeerlijk. De keuze maken voor een aangesloten expert is net zo relevant als de klus zelf. De vakman keurt jouw hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check LG subsidie). Hoe kies ik een bedreven installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene contracten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

  • KvINL certificering

    Biedt verschillende trainingen voor installateurs

  • BRL 6000 erkenning

    Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

  • STEK gecertificeerd

    De basis voor koeltechnische werkzaamheden

  • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

    Een groot pluspunt wanneer de installateur lid is van deze organisatie

  • Dutch Heat Pump Association

    Bekijk of de warmtepomp fabrikant erkend is.

  • OK CV

    Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Voor welk systeem moet ik gaan? Over het algemeen heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder vind je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.700 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht van buiten €2.500 – €6.000 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €15.500 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Water uit de grond €19.500 of extra 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in wc, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit met ventilator. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Voor je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Overloon.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

  • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
  • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
  • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
  • HR-ketel: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Over het algemeen onderscheiden we 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Wil je beginnen met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Bantega.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de aarde. De initiële investering ligt zo tussen de €5.000 tot €19.500 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, Intergas, AWB, Nefit, Vaillant). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig op koude dagen of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een all-electric installatie. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende product is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Overloon

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Overloon

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de kostprijs van de pomp is niet compleet. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle vormen van kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Overloon te bepalen.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1700 €1300 6,5 jaar
Lucht-water €4300 €1700 €2200 6,5 jaar
Bodem-water €15400 €4900 €4700 14 jaar
Water-water €17600 €4000 €4600 16,6 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Boxmeer?
Eerdaags moet elke woning “gasvrij” zijn. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel huizen wijken naar duurzame energie (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Boxmeer) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Dit is een vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Tip: subsidie warmtepomp Overloon is alleen aan te vragen voor producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2800 en €6000. Het bedrag wat jij terugkrijgt heeft te maken met het model, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW heb je recht op €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Mitsubishi Electric PUHZ-SW100 YHA + EHSC-VM2C geeft recht op €2.200,00 subsidie en voor de Alpha Innotec L 16Split-HM ligt dit op €2.500,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Overloon

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Aan de andere kant, deze oplossingen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Ook interessant: warmtepomp in Ingelum plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) in samenwerking met reguliere energie (stroom). Daardoor kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2500 tot €4700. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €355 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Brabant.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen