Warmtepomp Panningen

Nederland moet van het gas af. De gebruikelijke CV-ketel is verboden vanaf 2030. Dan is het plaatsen van een ketel op gas niet meer toegestaan. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Met z’n allen zullen we moeten kiezen voor een duurzaam alternatief. Een populair alternatief van een HR-ketel is een warmtepomp. Geholpen door onze website lees jij diepgaande beschrijvingen betreffende een warmtepomp in Panningen. Waar moet ik rekening mee houden? Met welke kosten moet ik rekening houden? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle nuttige info en kies een betrouwbare vakman / installateur in Panningen!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Panningen? Middels onze expertise bekijk je nuttige adviezen. Kies voor een veelgestelde vraag en jij bekijkt ogenblikkelijk alles wat je moet weten!

  1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Panningen?
  2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
  3. Hybride of full electric warmtepomp?
  4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Panningen?
  5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Panningen

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom de warmtepomp is tamelijk moeilijk. Daarom is een bedreven warmtepomp installateur in Panningen onontbeerlijk. Het kiezen van een degelijke specialist is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De specialist kijkt kritisch naar jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Mitsubishi Heavy Industries subsidie). Hoe herken je een ervaren installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze contracten die betrouwbaar zijn:

  • KvINL certificering

    Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

  • BRL 6000 (KOMO)

    Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

  • STEK-erkende bedrijven

    Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

  • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

    Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

  • Dutch Heat Pump Association

    Controleer of de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

  • OK CV label

    Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welk type moet ik laten installeren? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.500 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Luchtunit (buiten) €3.500 – €7.500 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €14.500 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €18.000 en meer 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem benut (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een speciale buitenventilator. Deze warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en water om te douchen. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Panningen.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

  • Isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
  • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
  • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
  • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Vaak zien we twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Beperkt budget? En neig je naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Bathmen.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €5.500 t/m €20.500 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, Intergas, Atag, AWB, Nefit). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een full-electric installatie. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een populaire model betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Panningen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Panningen

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Uitsluitend de aanschafprijs is niet compleet. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle vormen van kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Panningen uit te werken.

Model warmtepomp Tarief product Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €2000 €1700 6,5 jaar
Lucht-water €5000 €2200 €2700 9 jaar
Bodem-water €15100 €5500 €3800 12 jaar
Water-water €18500 €5100 €5600 18,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Peel en Maas?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment gaan veel huizen overstappen op andere vormen van energie (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Peel en Maas) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het betreft een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Panningen kan jij uitsluitend toepassen op modellen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2850 tot €5300. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het type systeem, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW ontvang je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Mitsubishi Electric PUHZ-SW120 YHA + ERST20C-VM2C staat gelijk tot €2.400,00 subsidie en aangaande de Alpha Innotec LW 121A-LUX 2.0 krijg je subsidie tot €2.300,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Panningen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Echter, deze draaien wel op behoorlijk wat stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Ook interessant: warmtepomp in Jellum plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2550 en €4000. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €345 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Limburg.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen