Warmtepomp Jellum

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De milieuvervuilende cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. In slechts enkele jaren is het vervangen van een op gas verwarmde ketel geen optie meer. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle inwoners moeten dus over naar andere innovatieve mogelijkheden. De alternatieve keuzemogelijkheid van gas is de populaire warmtepomp. Geholpen door de tips van onze experts vind je bruikbare informatie aangaande een warmtepomp in Jellum. Hoe werkt zo’n systeem? Hoe hoog is de investering? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Check alle praktische details en vind de voordeligste installateur in Jellum!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Jellum? Op onze website doorzoek je belangrijke tips en adviezen. Druk op een veelgestelde vraag en jij checkt meteen alles wat je moet weten!

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Jellum?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Jellum?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Jellum

Denk jij na over de aanschaf van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n apparaat is best wel gecompliceerd. Daardoor is een vakbekwame warmtepomp installateur in Jellum aan te raden. Het kiezen van een vakkundige expert is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De specialist analyseert jouw huis, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Inovatech GmbH warmtepompen). Waar vind ik een doorgewinterde installateur? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Voor welk systeem moet ik gaan? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Ventilatielucht Vanaf €1.650 45 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht van buiten €5.000 – €7.000 60 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €13.500 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Grondwaterbronnen €20.000 en meer 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp haalt (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gaat op basis van een buitenunit met ventilator. De opgevangen warmte gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt veranderd in toepasbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Te combineren met vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Jellum.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: oudere en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken zien we twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Neig jij eerst naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Stramproy.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €7.500 tot zo’n €19.500 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, AWB, Intergas, Atag, Vaillant). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische installatie. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende product betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Jellum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Jellum

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Enkel de prijs van het systeem is niet allesomvattend. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Jellum uit te zoeken.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1100 €2000 7 jaar
Lucht-water €6000 €2200 €2600 6 jaar
Bodem-water €15100 €3800 €4800 12,5 jaar
Water-water €17300 €5700 €4200 16 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Littenseradiel?
In 2030 moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan moeten veel huizen wijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Littenseradiel) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Jellum kun je enkel aanvragen voor modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2150 – €4350. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het merk en type, vermogen en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Enerso AiWa 13 EVI In staat gelijk tot €2.700,00 subsidie en bij de CTC EcoPart 414 + CTC EcoZenith 550 krijg je subsidie tot €3.500,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Jellum

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Aan de andere kant, deze modellen verbruiken veel stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar een energieneutrale woning. Lees nu verder over warmtepomp in Coevorden plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), i.s.m. jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dit kan door een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2900 tot €4900. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €385 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is een perfecte combinatie om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen