Warmtepomp Coevorden

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De gebruikelijke CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Vanaf komend jaar is de keuze voor een ketel op gas geen optie meer. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Iedereen zal moeten kiezen voor een duurzaam alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van de oude ketels is het warmtepomp systeem. Gebaseerd op onze website doorzoek je praktische informatie betreffende een warmtepomp in Coevorden. Is mijn huis wel geschikt? En wat zijn de kosten? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle onmisbare specificaties en vind de voordeligste installateur in Coevorden!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Coevorden? Via onze specialisten vind je bruikbare tips en adviezen. Druk op een van de onderwerpen en je vindt vlug verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Coevorden?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Coevorden?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Coevorden

Bekijk jij de opties ten aanzien van het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is best wel moeilijk. Vandaar is een erkende warmtepomp installateur in Coevorden onontbeerlijk. De keuze maken voor een vakkundige specialist is net zo relevant als de klus die op het programma staat. Deze expert kijkt kritisch naar jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check GREE systeem). Waar vind ik een officiële warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei bevoegdheden die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificering

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Bekijk altijd of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder check je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Luchtstroom Vanaf €1.550 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht buitenaf €4.500 – €7.000 70 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €14.500 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €18.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem haalt de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit met ventilator. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een circuit dat gesloten of open is. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar direct inzetbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. In te zetten voor vloer en radiatorverwarming. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Coevorden.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatiewaardes: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Meestal bestaan er twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Gaat jouw voorkeur uit naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Midwolde.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aarde, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €8.000 – €19.500 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Atag, Nefit, AWB, Remeha, Vaillant). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een all-electric oplossing. Let op: houd er rekening mee dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgevraagd model is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Coevorden

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Coevorden

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de kosten van het systeem is niet allesomvattend. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Coevorden uit te zoeken.

Type warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1400 €1800 7 jaar
Lucht-water €4300 €1900 €2400 7,5 jaar
Bodem-water €14000 €4600 €3900 12 jaar
Water-water €17500 €5600 €4300 17,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Coevorden?
Straks gaat de gaskraan helemaal dicht. Vanaf dit moment gaan veel gezinnen overstappen op echt groene stroom (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Coevorden) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het betreft een historische subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Coevorden kan jij uitsluitend toepassen op modellen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1000 tot €4500. Het totale bedrag hangt af van het model, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Carrier 30RQSY070B staat gelijk tot €5.650,00 subsidie en voor de Danfoss DHP-R Eco 42 krijg je subsidie tot €6.700,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Coevorden

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Vergeet niet, deze modellen draaien wel op behoorlijk wat stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Vogelenzang plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht in combinatie met standaard elektriciteit. Hierdoor kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dit kan door de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2600 tot €4800. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €395 per 365 dagen. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Drenthe.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen