Warmtepomp Midwolde

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De ouderwetse cv-ketel is over een aantal jaren verboden. In slechts enkele jaren is de keuze voor een systeem op gas geen optie meer. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Met z’n allen zullen we zullen zich oriënteren op andere innovatieve mogelijkheden. Het meest bekende alternatief van de CV-ketel is de warmtepomp. Op de info van onze specialisten bekijk je praktische informatie betreffende een warmtepomp in Midwolde. Wat heb ik allemaal nodig? Wat kost het? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle bruikbare info en bekijk de tarieven via een installateur uit Midwolde!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Midwolde? Aan de hand van de info op deze pagina check je praktische adviezen. Druk op een van de onderwerpen en jij checkt vlug het antwoord op jouw vraag.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Midwolde?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Midwolde?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Midwolde

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is tamelijk complex. Vandaar is een competente warmtepomp installateur in Midwolde cruciaal. De zoektocht naar een aangesloten warmtepomp-installateur doet niet onder voor de klus zelf. De installateur keurt jouw hele woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Emmeti systeem). Wat is een bekwame warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende licenties die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificering

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificaat

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2022]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema check je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron Totale kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.300 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Luchtunit (buiten) €3.000 – €6.500 65 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardwarmte €15.000 – 16.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €18.500 en hoger 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een soort airco-installatie. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Prima in te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Midwolde.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Meestal ontwaren we 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Wil je beginnen met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Wierden.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp regelt de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De prijzen zullen variëren tussen €6.500 tot €20.500 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Nefit, Atag, Vaillant, AWB, Intergas). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een 100% elektrische systeem. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Midwolde

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Midwolde

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de prijs van het systeem is niet allesomvattend. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Midwolde uit te werken.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1800 €1200 6,5 jaar
Lucht-water €4400 €2000 €2000 6,5 jaar
Bodem-water €14800 €4200 €2900 13,5 jaar
Water-water €18300 €4200 €5900 17 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Leek?
Straks moet ook jouw huis gasvrij zijn. Nog heel even, en dan moeten veel consumenten overgaan naar echt groene stroom (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Leek) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2022. Kom in actie! En gebruik deze royale subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Midwolde is alleen van toepassing op types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2022).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2700 en €4500. De uiteindelijke subsidie is een afgeleide van het merk, vermogen en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Hidros LZT.1002.NN biedt €7.050,00 subsidie en m.b.t. de Techneco Vulcan 05 ACR (G/W) is dit €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Midwolde

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Let op: deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutraal huis. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Geleen plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, in combinatie met gewone stroom. Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2550 tot €4200. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €375 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Groningen.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen