Warmtepomp Geleen

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De traditionele cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Vanaf komend jaar is het laten installeren van een systeem op gas bij wet verboden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle gezinnen moeten overstappen naar een duurzaam alternatief. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is zo’n warmtepomp. Met behulp van onze website achterhaal je concrete informatie m.b.t. een warmtepomp in Geleen. Hoe werkt zo’n systeem? En wat zijn de kosten? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Check alle relevante tips & tricks en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Geleen!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Geleen? Aan de hand van de info op deze pagina bekijk jij bruikbare tips. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en bekijk vlug alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Geleen?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Geleen?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Geleen

Ben jij er al mee bezig, de installatie van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is tamelijk complex. Juist om die reden is een aangesloten warmtepomp installateur in Geleen benodigd. De zoektocht naar een handige warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus zelf. De specialist kijkt kritisch naar jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Sirac subsidie). Hoe herken je een vakbekwame warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende bevoegdheden die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificering

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificering

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat rendeert het beste in mijn woning? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.350 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenlucht €4.500 – €7.500 75 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €15.000 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €19.000 of meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp benut (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, keuken en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een soort airco-installatie. Deze warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar toepasbare energie. Denk dan aan energie voor je verwarming in huis en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Geleen.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Grofweg bestaan er 2 afwijkende types: standalone (all electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Peest.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de bodem. De kostprijs varieert tussen de €5.500 tot €20.000 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van AWB, Remeha, Intergas, Nefit, Atag). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een volledig-elektrisch type. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Geleen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Geleen

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de kosten van het systeem geeft een te beperkt beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Geleen uit te zoeken.

Type warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1100 €1100 4 jaar
Lucht-water €4500 €1900 €2000 6,5 jaar
Bodem-water €14900 €5500 €2600 12,5 jaar
Water-water €18500 €5600 €5600 18,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Sittard-Geleen?
In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren gaan veel gezinnen overgaan naar duurzame energie (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Sittard-Geleen) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Geleen is alleen aan te vragen voor apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €3000 – €4500. Het bedrag wat jij terugkrijgt heeft te maken met het model, vermogen en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de CTC EcoAir 408 + CTC EcoZenith 550 biedt €1.650,00 subsidie en met betrekking tot de Techneco Vulcan 10 AC (W/W) is dit €3.100,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Geleen

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken hebben de toekomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Aan de andere kant, deze producten consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutrale woning. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Aarlanderveen plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met gewone stroom. Op die manier kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dat gaat via ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2500 en €4000. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €265 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Limburg.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen