Warmtepomp Rijkevoort

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De gebruikelijke CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnenkort is het plaatsen van een op gas verwarmde ketel bij wet verboden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle woningen moeten overstappen naar een milieuvriendelijk alternatief. Een populair alternatief van een gasgestookte ketel is het warmtepomp systeem. Via de tips van onze experts vind je praktische informatie over een warmtepomp in Rijkevoort. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat zijn de verschillende tarieven? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle cruciale info en check prijzen van een installateur in Rijkevoort!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Rijkevoort? Op deze pagina lees je zinvolle tips. Druk op een item uit onze FAQ en je leest meteen alle details.

  1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Rijkevoort?
  2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
  3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
  4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Rijkevoort?
  5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Rijkevoort

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? De installatie van zo’n duurzame energiebron is best wel ingewikkeld. Om die reden is een competente warmtepomp installateur in Rijkevoort onvermijdbaar. De zoektocht naar een betrouwbare warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de taakomschrijving. Hij inspecteert jouw woning, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Climer installatie). Wat is een bekwame vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat certificaten die de kwaliteit waarborgen:

  • Het KvINL certificaat

    Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

  • BRL 6000 erkenning

    Speciaal voor grond-warmtepompen

  • STEK-certificaat

    Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

  • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

    Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

  • Dutch Heat Pump Association

    Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant erkend is.

  • OK CV label

    Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welk systeem laat ik installeren? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema bekijk je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron Investering Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.350 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Luchtunit (buiten) €3.500 – €7.500 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €15.000 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €18.500 en meer 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, wc en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Rijkevoort.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

  • Isolatiewaardes: minder recente en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
  • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
  • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
  • Gasketels: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Gewoonlijk zien we 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Liever een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Bocholtz.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, bodem of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €7.500 tot €18.500 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, Nefit, Vaillant, AWB, Intergas). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een all-electric oplossing. Het nadeel is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd model betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Rijkevoort

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Rijkevoort

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de kostprijs van de pomp is niet representatief voor de totale kosten. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle vormen van kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Rijkevoort te ontcijferen.

Type warmtepomp Aanschafprijs Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1600 €1700 5,5 jaar
Lucht-water €6200 €1600 €2600 6,5 jaar
Bodem-water €15200 €5000 €3100 13,5 jaar
Water-water €18700 €5200 €4100 15,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Boxmeer?
Over een aantal jaar moet elke woning “gasvrij” zijn. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel huizen wijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Boxmeer) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kom in actie! En gebruik deze vorstelijke subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de aanschafprijs. Advies: subsidie warmtepomp Rijkevoort geldt alleen op systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2400 tot €4100. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het type, capaciteit (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW krijg je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Nefit EnviLine A/W Monoblock 9.0 T-S staat gelijk tot €2.000,00 subsidie en wat betreft de ARGO AEI1G65EMX + Emix Tank 300 krijg je subsidie tot €1.100,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Rijkevoort

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen hebben de toekomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Let op: deze installaties verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutraal huis. Zoek ook naar warmtepomp in Kortenhoef plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) i.s.m. jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €2750 – €4400. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €375 per jaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw