Warmtepomp Rilland

Het gas wordt langzaam afgesloten. De oude en vertrouwde cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Dan is het laten installeren van gasgestookte cv-ketels niet langer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle huizenbezitters zullen zich oriënteren op een duurzame verwarmingsbron. Het meest bekende alternatief van een ketel op gas (CV) is: ‘warmtepomp’. Middels deze webpagina vind je bruikbare informatie voor een warmtepomp in Rilland. Hoe gaat het in z’n werk? Wat kost het? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle nuttige tips & tricks en kies een betrouwbare vakman / installateur in Rilland!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Rilland? Door onze experts doorzoek jij handige tips & tricks. Klik op een onderwerp en bekijk ogenblikkelijk alle details.

  1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Rilland?
  2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
  3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
  4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Rilland?
  5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Rilland

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is best wel complex. Daardoor is een degelijke warmtepomp installateur in Rilland cruciaal. De keuze maken voor een bekwame warmtepomp-installateur is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. De installateur inspecteert jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check DUCO installatie). Waar vind ik een aangesloten installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat bevoegdheden die betrouwbaar zijn:

  • KvINL certificering

    Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

  • BRL 6000 certificaat

    Een speciale training voor grondboringen

  • STEK gecertificeerd

    Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

  • Lid van UNETO-VNI?

    Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

  • Dutch Heat Pump Association

    Controleer of het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

  • OK CV kwaliteitslabel

    Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welk systeem laat ik installeren? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.500 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenlucht €5.000 – €7.000 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €13.000 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Grondwater €18.500 en hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, wc en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Rilland.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

  • Soort Isolatie: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
  • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
  • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
  • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Normaliter zijn er twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Start nu ook met warmtepomp installateur Bolsward.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aarde, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €9.500 t/m €18.500 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, AWB, Intergas, Atag, Vaillant). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een full-electric oplossing. Een minpunt is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd type betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Rilland

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Rilland

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de kosten van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Rilland vast te stellen.

Model warmtepomp Prijs pomp Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €2000 €1500 4,5 jaar
Lucht-water €5900 €2200 €2600 9 jaar
Bodem-water €14500 €3600 €3900 9 jaar
Water-water €18400 €5100 €4900 16 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Reimerswaal?
Het duurt niet lang, en dan moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel woningen wijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Reimerswaal) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Opmerking: subsidie warmtepomp Rilland kan jij uitsluitend toepassen op systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €3000 en €4400. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Nefit EnviLine A/W Split 14 T-T heeft €2.400,00 subsidie en voor de ARTEL MHP10RL24 heb je recht op €2.300,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Rilland

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zullen we meer en meer gaan zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Let op: deze modellen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Krewerd plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) samen met reguliere energie (stroom). Op die manier kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2800 en €4800. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €305 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Zeeland.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw