Warmtepomp Teteringen

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De welbekende CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. In slechts enkele jaren is het laten installeren van een op gas verwarmde ketel niet meer toegestaan. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle woningen moeten switchen naar een milieuvriendelijk alternatief. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is het warmtepomp systeem. Met behulp van de tips van onze experts vind je alle informatie voor een warmtepomp in Teteringen. Hoe werkt het? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle cruciale tips en adviezen en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Teteringen!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Teteringen? Via onze specialisten bekijk jij praktische tips en adviezen. Kies voor een van de onderwerpen en jij checkt ogenblikkelijk bruikbare info.

  1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Teteringen?
  2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
  3. Hybride of full electric warmtepomp?
  4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Teteringen?
  5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Teteringen

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is behoorlijk pittig. Vandaar is een aangesloten warmtepomp installateur in Teteringen cruciaal. De keuze van een deskundige vakman is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman kijkt kritisch naar jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over ECOTEQ). Waar vind ik een vakbekwame installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb je diverse bevoegdheden die garanties kunnen bieden:

  • Het KvINL certificaat

    Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

  • BRL 6000 (KOMO)

    Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

  • STEK-erkende installateurs

    Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

  • Uneto-VNI brancheorganisatie

    Controleer of de installateur het keurmerk heeft

  • Dutch Heat Pump Association

    Controleer of Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

  • Het OK CV logo

    Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke moet ik nu kiezen? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron Investering Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.550 30 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenunit €3.500 – €7.000 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €14.000 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Water (grond/rivier) €19.500 en meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem profiteert van de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gaat op basis van een soort airco buiten. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten door middel van een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar bruikbare energie. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Teteringen.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

  • Isolatiewaardes: minder recente en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
  • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
  • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
  • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Normaliter onderscheiden we 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Wil je beginnen met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Eeserveen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aarde, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €8.500 t/m €19.500 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, Intergas, AWB, Atag, Remeha). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een 100% elektrische product. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een prima toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Teteringen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Teteringen

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de prijs van het systeem is eigenlijk maar het begin. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Teteringen vast te stellen.

Soort warmtepomp Kosten systeem Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1700 €1600 4 jaar
Lucht-water €4600 €1600 €2600 8 jaar
Bodem-water €15000 €5200 €3200 9 jaar
Water-water €18800 €5300 €4400 18,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Breda?
Het duurt niet lang, en dan gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren moeten veel Nederlanders overgaan naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Breda) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Dit is een historische subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Opmerking: subsidie warmtepomp Teteringen kan jij uitsluitend toepassen op producten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1050 tot €5850. Het totale bedrag heeft te maken met het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke kW extra vermogen incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Remko WKF 70 Compact Stuttgart Solar geeft jou €1.800,00 subsidie en met betrekking tot de Climaveneta MICS-CN 0122FF krijg je €3.650,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Teteringen

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Evengoed, deze oplossingen hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Niet langer betalen voor energie! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Ook interessant: warmtepomp in Nes-Heerenveen plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) samen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op basis daarvan kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen +/- €2850 – €4800. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €340 per kalenderjaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen