Warmtepomp Nes-Heerenveen

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De ouderwetse cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnen korte tijd is het kiezen voor een systeem op gas ongeschikt (verboden) geworden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle gezinnen moeten kijken naar een andere manier van verwarmen. Het meest gekozen alternatief van een HR-ketel is een warmtepomp installatie. Op de info op deze pagina bekijk je praktische informatie betreffende een warmtepomp in Nes-Heerenveen. Hoe gaat het in z’n werk? Hoe hoog is de investering? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle onmisbare info en bekijk de tarieven via een installateur uit Nes-Heerenveen!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Nes-Heerenveen? Middels onze expertise ontdek je zinvolle tips en adviezen. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en bekijk snel alle details.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Nes-Heerenveen?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Nes-Heerenveen?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nes-Heerenveen

Iets voor jou, het investeren in een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk complex. Vandaar is een competente warmtepomp installateur in Nes-Heerenveen onvermijdbaar. De keuze van een bekwame specialist is op z’n minst zo belangrijk als de klus zelf. De vakman analyseert jouw huis, adviseert een geschikte pomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Samsung systeem). Hoe herken je een ervaren installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2022]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke past bij mijn situatie? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.450 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht buitenaf €5.000 – €6.500 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €15.500 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €19.000 of meer 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit (soort airco). De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Nes-Heerenveen.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of all electric warmtepomp?

In de praktijk zijn er 2 soorten systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Neig jij eerst naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Witteveen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De kosten liggen tussen de €9.500 t/m €19.000 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Nefit, AWB, Atag, Vaillant, Intergas). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch systeem. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nes-Heerenveen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Nes-Heerenveen

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Slechts de kostprijs van de pomp geeft een te beperkt beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nes-Heerenveen uit te rekenen.

Soort warmtepomp Tarief product Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1000 €1900 6,5 jaar
Lucht-water €4800 €1700 €2300 6 jaar
Bodem-water €14300 €4200 €3900 14,5 jaar
Water-water €18500 €4000 €5200 18,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Heerenveen?
Eerdaags moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode zullen veel huizen overstappen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Heerenveen) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2022. Het gaat om een royale subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Advies: subsidie warmtepomp Nes-Heerenveen kun je enkel aanvragen voor types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2022).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2800 – €4750. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het model, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW ontvang je nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Hitachi Yutaki-S RAS10WHNPE+RWM10NE geeft jou €2.850,00 subsidie en wat betreft de Thermia Diplomat Optimum G3 6RF krijg je €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Nes-Heerenveen

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Aan de andere kant, deze oplossingen hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Groede plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), tezamen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op basis daarvan kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dit kan door de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2600 en €4300. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €265 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is de ideale mix om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen