Warmtepomp Groede

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De ouderwetse cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Dan is het vervangen van een ketel op gas bij wet verboden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle gezinnen moeten kijken naar een alternatieve bron. De optie in plaats van gas is de populaire warmtepomp. Op onze vergelijker bekijk jij bruikbare informatie voor een warmtepomp in Groede. Hoe werkt zo’n systeem? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle belangrijke tips en adviezen en vergelijk direct alle installateurs in Groede!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Groede? Hieronder check je belangrijke tips en adviezen. Druk op een van de onderwerpen en check à la minute bruikbare info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Groede?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Groede?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Groede

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n pomp is best wel pittig. Daarom is een echte warmtepomp installateur in Groede benodigd. Het kiezen van een bedreven installateur is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman verkent jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Alpha Innotec installatie). Wat is een vakbekwame installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei contracten die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Het is relevant dat de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welk systeem laat ik installeren? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Totale kosten Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.400 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenlucht €3.500 – €7.000 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Aardbron €13.000 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Waterbronnen €19.500 of extra 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit werkt in feite met een soort airco-installatie. De onttrokken warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten door middel van een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Groede.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Mate van isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur vervult een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Doorgaans ontwaren we 2 afwijkende types: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Neig jij eerst naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Reijmerstok.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aarde of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €5.000 en €20.500 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van AWB, Vaillant, Remeha, Nefit, Intergas). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een standalone type. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd product betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Groede

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Groede

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de kostprijs van de pomp is niet compleet. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Groede vast te stellen.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €2000 €1500 7 jaar
Lucht-water €4100 €1500 €2700 6 jaar
Bodem-water €14700 €3600 €3400 10 jaar
Water-water €17200 €5200 €5500 17,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Sluis?
Binnenkort gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel consumenten overstappen op echt groene stroom (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Sluis) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Groede is alleen van toepassing op installaties die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2500 en €4300. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Daikin ERLQ006(**)V + EHSXB08P30(**) geeft jou €1.800,00 subsidie en aangaande de Waterkotte Eco Touch Ai1 Geo Compact 5011.5 (W/W) krijg je €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Groede

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Let op: deze modellen verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar energieneutraal leven. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Andelst plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) in samenwerking met reguliere energie (stroom). Daardoor kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dit gebeurt met een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2800 en €4000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €335 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Zeeland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen