Warmtepomp Tjalhuizum

Het gas wordt langzaam afgesloten. De gebruikelijke CV-ketel is verboden vanaf 2030. Over een tijdje is de keuze voor een cv-ketel (op gas) geen optie meer. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle woningen moeten switchen naar andere innovatieve mogelijkheden. Het meest gekozen alternatief van een gasgestookte ketel is de populaire warmtepomp. Gebaseerd op de tips van onze experts check jij diepgaande beschrijvingen bij het kiezen van een warmtepomp in Tjalhuizum. Is mijn huis wel geschikt? Is het een prijzig systeem? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle onmisbare details en vergelijk direct alle installateurs in Tjalhuizum!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Tjalhuizum? Via onze specialisten vind je praktische tips. Klik op een item uit onze FAQ en jij bekijkt à la minute alle details.

  1. Welke warmtepomp installateurs werken in Tjalhuizum?
  2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
  3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
  4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Tjalhuizum?
  5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Tjalhuizum

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n pomp is tamelijk ingewikkeld. Vandaar is een bekwame warmtepomp installateur in Tjalhuizum onontbeerlijk. De keuze maken voor een vakbekwame warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De installateur bekijkt jouw woning, heeft een adviserende rol, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Haier). Waar vind ik een erkende vakman? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen waar je op kunt letten:

  • Het KvINL certificaat

    Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

  • BRL 6000 certificaat

    Speciaal voor grond-warmtepompen

  • STEK-accreditatie

    Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

  • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

    Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

  • Dutch Heat Pump Association

    Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

  • OK CV kwaliteitslabel

    Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke moet ik nu kiezen? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder check je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Mechanisme Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.450 25 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht van buiten €4.000 – €6.500 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Grondbron €14.500 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Water uit de grond €19.500 of meer 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem benut (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een soort ventilator buiten. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar bruikbare energie. Denk aan energie voor je verwarming in huis en water om te douchen. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Tjalhuizum.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

  • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
  • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
  • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
  • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken zijn er twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Einighausen.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de bodem. De prijzen zullen variëren tussen €6.000 tot zo’n €18.500 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, Remeha, Atag, Vaillant, Intergas). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in vergelijking met een 100% elektrische type. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Tjalhuizum

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Tjalhuizum

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Enkel de prijs van het apparaat is eigenlijk maar het begin. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Tjalhuizum te bepalen.

Soort warmtepomp Tarief product Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1200 €1400 6 jaar
Lucht-water €5200 €2400 €2800 6 jaar
Bodem-water €14500 €4100 €3600 13 jaar
Water-water €17800 €5500 €4700 16 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Súdwest-Fryslân?
Binnen afzienbare tijd gaat de gaskraan helemaal dicht. Vanaf dit moment gaan veel Nederlanders overschakelen op duurzame energie (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Tjalhuizum geldt alleen op systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2850 tot €6000. De uiteindelijke subsidie hangt af van het merk en type, het aantal KW en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Samsung DVM chiller 56kW AG056KSVANH/EU geeft jou €4.650,00 subsidie en bij de Climaveneta NECS-CN /B 0302 krijg je €7.200,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Tjalhuizum

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Aan de andere kant, deze systemen hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Jouw energienota naar €0,00. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van een energieneutrale woning. Lees nu verder over warmtepomp in Nieuw- en Sint Joosland plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) tezamen met elektrische energie uit het net. Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2500 en €4200. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €295 per 12 maanden. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen