Warmtepomp Einighausen

Het gas wordt langzaam afgesloten. De oude en vertrouwde cv-ketel is over een aantal jaren verboden. In slechts enkele jaren is het plaatsen van een cv-ketel (op gas) niet langer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle inwoners moeten overstappen naar een milieuvriendelijk alternatief. Het meest gekozen alternatief van een gasgestookte ketel is een warmtepomp. Via de tips van onze experts bekijk jij tips en adviezen m.b.t. een warmtepomp in Einighausen. Hoe werkt het? Wat kost het? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Ontdek alle nuttige tips en adviezen en vergelijk direct alle installateurs in Einighausen!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Einighausen? Op onze website check jij praktische info. Klik op een item uit onze FAQ en bekijk meteen alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Einighausen?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Einighausen?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Einighausen

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is best wel gecompliceerd. Om die reden is een deskundige warmtepomp installateur in Einighausen benodigd. Het kiezen van een bedreven warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De installateur bekijkt jouw woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Viessmann verwarming). Wat is een competente installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze licenties die betrouwbaar zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificering

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk systeem laat ik installeren? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Energiebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.550 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht van buiten €4.000 – €8.000 65 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €13.500 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €20.000 of extra 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, toilet en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco buiten. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We onderscheiden een open of gesloten circuit. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Einighausen.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een all electric of hybride warmtepomp?

In de praktijk zijn er twee variërende type producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Wil je beginnen met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Onderdendam.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, bodem of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €6.500 t/m €19.000 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Nefit, Remeha, Vaillant, Atag, Intergas). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig op koude dagen plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische oplossing. Let op: houd er rekening mee dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgevraagd toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Einighausen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Einighausen

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de kosten van het systeem geeft geen volledig beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Einighausen te berekenen.

Type warmtepomp Prijs pomp Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1000 €1400 5,5 jaar
Lucht-water €6200 €1700 €2800 7 jaar
Bodem-water €15100 €4200 €4700 13,5 jaar
Water-water €18600 €4900 €5600 17,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Sittard-Geleen?
Binnen afzienbare tijd gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren gaan veel huizen wijken naar duurzame energie (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Sittard-Geleen) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het gaat om een historische subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Advies: subsidie warmtepomp Einighausen kan jij uitsluitend toepassen op installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2650 tot €4000. De uiteindelijke subsidie komt tot stand op basis van het merk en type, vermogen en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de Climaveneta NX-N /LN-K 0182P heeft €4.550,00 subsidie en bij de Itho Daalderop WPU 3CO (545-0432) heb je recht op €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Einighausen

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Aan de andere kant, deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Zoek ook naar warmtepomp in Workum plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) tezamen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2800 – €4700. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €370 per 365 dagen. Zonnepanelen met een elektrische boiler is de ideale mix om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Limburg.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen