Warmtepomp Nieuw- en Sint Joosland

Nederland moet van het gas af. De hoog rendement cv-ketel is over een aantal jaren verboden. In slechts enkele jaren is het kiezen voor een systeem op gas haast niet meer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle gezinnen moeten kiezen voor een alternatieve bron. Het meest bekende alternatief van een gasgestookte ketel is zo’n warmtepomp. Via warmtepompspot.nl achterhaal je alle details bij het kiezen van een warmtepomp in Nieuw- en Sint Joosland. Hoe gaat het in z’n werk? En wat zijn de kosten? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle praktische info en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Nieuw- en Sint Joosland!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Nieuw- en Sint Joosland? Door onze experts check jij belangrijke info. Kies voor een item uit onze FAQ en jij bekijkt vlug alle details.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Nieuw- en Sint Joosland?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Nieuw- en Sint Joosland?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nieuw- en Sint Joosland

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is tamelijk gecompliceerd. Vandaar is een geoefende warmtepomp installateur in Nieuw- en Sint Joosland noodzakelijk. De keuze maken voor een degelijke installateur is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De specialist verkent jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Thercon systeem). Hoe kies ik een degelijke warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene licenties die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Controleer of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Over het algemeen kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.600 45 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Luchtunit (buiten) €3.500 – €6.000 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Warmte-grondbron €13.000 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Grondwater €19.500 en extra 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem haalt de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een soort ventilator buiten. De onttrokken warmte gaat via leidingen naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Geschikt voor vloer en radiatorverwarming. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Nieuw- en Sint Joosland.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatiewaardes: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Over het algemeen maken we onderscheid tussen twee variërende type producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Liever een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Workum.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €9.500 tot €18.000 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van AWB, Intergas, Remeha, Vaillant, Nefit). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een volledig-elektrisch product. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nieuw- en Sint Joosland

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Nieuw- en Sint Joosland

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de kostprijs van de pomp geeft geen volledig beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nieuw- en Sint Joosland te berekenen.

Soort warmtepomp Prijs pomp Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1900 €1400 7 jaar
Lucht-water €5600 €1500 €2700 9 jaar
Bodem-water €14300 €3800 €4000 14 jaar
Water-water €18200 €5900 €4000 15 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Middelburg?
Het duurt niet lang, en dan moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel Nederlanders overschakelen op echt groene stroom (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Middelburg) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Nieuw- en Sint Joosland is alleen van toepassing op producten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2350 tot €5650. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het type, het aantal KW en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Hitachi Yutaki-S RAS5 – RWM5 geeft jou €2.300,00 subsidie en voor de Vaillant flexoTHERM VWF 87/4 (0010016678) krijg je €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Nieuw- en Sint Joosland

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zijn toekomstbestendig. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Evengoed, deze verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Grubbenvorst plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) en combineert dat met gewone stroom. Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2850 – €4600. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €325 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Zeeland.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw