Warmtepomp Grubbenvorst

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De gebruikelijke CV-ketel is straks verleden tijd. Over een aantal jaar is het plaatsen van een systeem op gas volledig uitgesloten. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle gezinnen moeten dus over naar een andere manier van verwarmen. Een populair alternatief van een gasgestookte ketel is een warmtepomp installatie. Met behulp van deze website doorzoek je alle informatie betreffende een warmtepomp in Grubbenvorst. Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe hoog is de investering? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Doorzoek alle bruikbare info en vind de voordeligste installateur in Grubbenvorst!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Grubbenvorst? Aan de hand van de info op deze pagina check jij belangrijke aanbevelingen. Druk op een van de onderstaande vragen, en je ontdekt rap alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Grubbenvorst?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Grubbenvorst?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Grubbenvorst

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n pomp is vrij ingewikkeld. Hierom is een ervaren warmtepomp installateur in Grubbenvorst cruciaal. De keuze maken voor een officiële specialist is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist inspecteert jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Climer installatie). Hoe ben ik verzekerd van een geoefende installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende creditaties die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Bekijk altijd of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.450 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Luchtunit (buiten) €3.000 – €7.000 75 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €13.500 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €19.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een soort ventilator buiten. Deze warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. Prima in te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Grubbenvorst.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Vaak bestaan er 2 afwijkende types: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Start je liever met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Rheezerveen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, buitenlucht of bodem. De prijzen zullen variëren tussen €7.500 t/m €19.500 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van AWB, Nefit, Intergas, Remeha, Vaillant). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische systeem. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd model betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Grubbenvorst

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Grubbenvorst

De eerste vraag is vaak: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de kosten van het systeem geeft een te beperkt beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Grubbenvorst te ontcijferen.

Type warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1300 €1900 6,5 jaar
Lucht-water €6700 €2500 €2600 8 jaar
Bodem-water €14700 €4700 €4700 13 jaar
Water-water €17500 €4200 €4200 17 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Horst aan de Maas?
Eerdaags moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel woningen uitwijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Horst aan de Maas) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Tip: subsidie warmtepomp Grubbenvorst kun je enkel aanvragen voor producten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1000 en €5300. Het totale bedrag is een afgeleide van het merk, vermogen en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Daikin ERLQ008(**)V + EHSX08P50(**) geeft jou €1.900,00 subsidie en m.b.t. de Waterkotte Eco Touch DS 5017.5 Ai (W/W) krijg je €3.400,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Grubbenvorst

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Niettemin, deze systemen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutraal huis. Zoek ook naar warmtepomp in Apeldoorn plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2600 – €4900. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €380 per jaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Limburg.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen