Warmtepomp Apeldoorn

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De ouderwetse cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnenkort is het laten installeren van een gasgestookt systeem haast niet meer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Met z’n allen zullen we moeten overstappen naar een duurzame verwarmingsbron. Een keuze in plaats van een gasgestookte ketel is het warmtepomp systeem. Op onze vergelijker bekijk je tips en adviezen voor een warmtepomp in Apeldoorn. Waar moet ik rekening mee houden? En wat zijn de kosten? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle bruikbare details en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Apeldoorn!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Apeldoorn? Op onze website ontdek je zinvolle tips & tricks. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en ontdek binnen no-time het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Apeldoorn?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Apeldoorn?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Apeldoorn

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? De installatie van zo’n systeem is behoorlijk ingewikkeld. Hierom is een vakbekwame warmtepomp installateur in Apeldoorn benodigd. De zoektocht naar een degelijke warmtepomp-installateur is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. De vakman verkent jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek NRGTEQ). Waar vind ik een betrouwbare vakman? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen waar je op kunt letten:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat rendeert het beste in mijn woning? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.750 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenunit €4.500 – €6.000 50 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €15.000 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Full-electric Waterbronnen €18.500 en extra 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een speciale buitenventilator. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We differentiëren een circuit dat gesloten of open is. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Apeldoorn.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Veelal zijn er twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Kollumerzwaag.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de bodem, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €5.000 t/m €20.500 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Nefit, Remeha, AWB, Vaillant). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een 100% elektrische type. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd model betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Apeldoorn

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Apeldoorn

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de kosten van het systeem is niet allesomvattend. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Apeldoorn te bepalen.

Type warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1200 €1100 6,5 jaar
Lucht-water €5100 €2400 €2100 9 jaar
Bodem-water €14600 €5800 €2900 14 jaar
Water-water €18300 €5700 €5100 19 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Apeldoorn?
In 2030 moet ook jouw huis gasvrij zijn. Nog heel even, en dan moeten veel woningen uitwijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente Apeldoorn) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kom in actie! En gebruik deze historische subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de initiële investering. Belangrijk: subsidie warmtepomp Apeldoorn is alleen aan te vragen voor apparaten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1850 – €5900. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het merk, vermogen en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Airwell AWHW-PAC-BT-MB-16KW-H13 geeft jou €2.600,00 subsidie en met betrekking tot de Western Airconditioning Zeta Rev HE HP 4.2 krijg je €4.650,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Apeldoorn

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken gaan we strak veel meer zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Let op: deze consumeren wel de nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Snikzwaag plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) en combineert dat met gewone stroom. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2600 en €5000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €385 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen maakt het ideaalplaatje om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Gelderland.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen