Warmtepomp Twijzelerheide

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De gebruikelijke CV-ketel is verboden vanaf 2030. Vanaf komend jaar is het laten installeren van een systeem op gas bij wet verboden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Iedereen zal moeten investeren in een alternatieve bron. De optie in plaats van gas is een warmtepomp installatie. Met behulp van deze website check jij waardevolle informatie over een warmtepomp in Twijzelerheide. Wat heb ik allemaal nodig? Is het een prijzig systeem? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Vind alle relevante specificaties en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Twijzelerheide!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Twijzelerheide? Hieronder bekijk je handige tips. Maak een keuze uit een veelgestelde vraag en vind rap alle details.

  1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Twijzelerheide?
  2. Welk type warmtepomp past bij mij?
  3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
  4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Twijzelerheide?
  5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Twijzelerheide

Iets voor jou, het investeren in een warmtepomp? De installatie van zo’n duurzame energiebron is nogal ingewikkeld. Hierom is een officiële warmtepomp installateur in Twijzelerheide aan te raden. De zoektocht naar een bedreven vakman is minstens zo belangrijk als de klus zelf. De installateur keurt jouw hele woning, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Metro Therm). Hoe herken je een deskundige vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen waar je op kunt letten:

  • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

    Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

  • BRL 6000 erkenning

    Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

  • STEK-certificering

    Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

  • Uneto-VNI brancheorganisatie

    Controleer of de installateur hier erkend is.

  • Dutch Heat Pump Association

    Het is relevant wanneer het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

  • OK CV

    Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder vind je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werkwijze Bron Totale kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.350 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Luchtunit (buiten) €4.500 – €7.000 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardwarmte €15.500 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Waterbronnen €19.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt (warmte) ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco buiten. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zit verschil tussen een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar direct inzetbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. In te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Twijzelerheide.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

  • Isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
  • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
  • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
  • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Over het algemeen ontwaren we 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Gaat jouw voorkeur uit naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Nu ook online: warmtepomp installateur Empe.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €8.000 en €21.000 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, Atag, Remeha, AWB, Intergas). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar op koude dagen plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een 100% elektrische systeem. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Twijzelerheide

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Twijzelerheide

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de kosten van het systeem geeft een te beperkt beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Twijzelerheide vast te stellen.

Model warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1800 €1000 4,5 jaar
Lucht-water €6400 €2400 €2200 6,5 jaar
Bodem-water €14100 €4200 €3400 11 jaar
Water-water €18300 €5100 €4300 18 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Achtkarspelen?
Over een aantal jaar is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren moeten veel huizen wijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Achtkarspelen) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Dit is een royale subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Advies: subsidie warmtepomp Twijzelerheide geldt alleen op types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2300 – €4750. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het type systeem, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Samsung Eco Heating System split 12 kW (monofase) staat gelijk tot €2.400,00 subsidie en m.b.t. de Climaveneta NX-N /K 0152P krijg je subsidie tot €4.250,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Twijzelerheide

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Maar, deze modellen hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Zoek ook naar warmtepomp in Nieuwendijk plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) in samenwerking met standaard elektriciteit. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2750 – €4200. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €270 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen