Warmtepomp Ureterp

Het gas wordt langzaam afgesloten. De welbekende CV-ketel is straks verleden tijd. Binnenkort is het laten installeren van een op gas verwarmde ketel volledig uitgesloten. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle huizenbezitters moeten dus over naar een milieuvriendelijk alternatief. De optie in plaats van een gasgestookte ketel is de warmtepomp. Aan de hand van onze vergelijker ontdek je relevante tips voor een warmtepomp in Ureterp. Hoe gaat het in z’n werk? En wat zijn de kosten? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle relevante specificaties en check prijzen van een installateur in Ureterp!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Ureterp? Hieronder check jij praktische info. Selecteer een van de vragen hieronder, en ontdek rap alle details.

  1. Welke warmtepomp installateurs werken in Ureterp?
  2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
  3. Hybride of full electric warmtepomp?
  4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Ureterp?
  5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Ureterp

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n systeem is behoorlijk gecompliceerd. Juist om die reden is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Ureterp onontbeerlijk. De zoektocht naar een bedreven warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman bekijkt jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek SPRSUN). Wat is een bedreven warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei certificaten die betrouwbaar zijn:

  • KvINL certificaat

    Biedt verschillende trainingen voor installateurs

  • BRL 6000 (KOMO)

    Verplicht in het geval van grondboringen

  • STEK-erkende installateurs

    Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

  • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

    Een groot pluspunt wanneer een installateur is aangesloten bij deze organisatie

  • Dutch Heat Pump Association

    Check of de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

  • Het OK CV logo

    Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke past bij mijn situatie? Over het algemeen kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.200 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenunit €5.500 – €8.000 75 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €13.000 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €18.500 of meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit met ventilator. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een circuit dat gesloten of open is. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Ureterp.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

  • Mate van isolatie: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
  • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
  • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
  • Gasketels: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Over het algemeen bestaan er 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Gaat jouw voorkeur uit naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Etten-Leur.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de bodem, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €5.500 – €20.500 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, Vaillant, Remeha, AWB, Intergas). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een all-electric systeem. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een prima toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Ureterp

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Ureterp

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de kostprijs van de pomp is niet afdoende. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast komt de beschikbare subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Ureterp uit te zoeken.

Soort warmtepomp Tarief product Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1400 €1000 4 jaar
Lucht-water €6400 €2200 €2300 8 jaar
Bodem-water €15000 €5500 €3400 10,5 jaar
Water-water €18700 €4100 €4300 18 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Opsterland?
Straks moeten we van het aardgas af. Vanaf dit moment zullen veel huizen wijken naar duurzame energie (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Opsterland) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Ureterp geldt alleen op installaties die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1700 en €4600. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het type, vermogen (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de Sinclair GSH-90ERAD icm GSH-IRAD staat gelijk tot €1.900,00 subsidie en voor de Climer ECOHEAT-EH260 krijg je subsidie tot €1.100,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Ureterp

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Echter, deze systemen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutrale woning. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Nijega plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Daardoor kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dit kan door de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2750 – €4900. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €290 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen