Warmtepomp Etten-Leur

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De traditionele cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnen korte tijd is de keuze voor een ketel op gas haast niet meer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Nederlanders zullen zich oriënteren op een alternatieve bron. De opvolger van een gasgestookte ketel is: ‘warmtepomp’. Door deze website achterhaal je relevante tips bij het kiezen van een warmtepomp in Etten-Leur. Wat komt er allemaal bij kijken? En wat zijn de kosten? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle cruciale tips en adviezen en ontdek de meest vakkundige installateur in Etten-Leur!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Etten-Leur? Door onze experts achterhaal je zinvolle adviezen. Druk op een van de vragen hieronder, en jij bekijkt eenvoudig bruikbare info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Etten-Leur?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Etten-Leur?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Etten-Leur

Iets voor jou, de installatie van een warmtepomp? De installatie van zo’n systeem is best wel gecompliceerd. Om die reden is een geoefende warmtepomp installateur in Etten-Leur onvermijdbaar. Het selecteren van een ervaren specialist is minstens zo belangrijk als de klus zelf. De vakman kijkt kritisch naar jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Climaveneta subsidie). Waar vind ik een deskundige warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp vind je velerlei contracten waar je op kunt letten:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke past bij mijn situatie? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.400 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht buitenaf €4.000 – €6.000 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €13.000 – 16.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Standalone Grondwater €19.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een speciale buitenventilator. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en warm water uit de kraan. Werkt prima met vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Etten-Leur.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Veelal ontwaren we 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Start nu ook met warmtepomp installateur Oranjewoud.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €6.500 – €20.000 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Nefit, Vaillant, Atag, Remeha, Intergas). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij als het koud is in huis, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een 100% elektrische type. Let op: houd er rekening mee dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte product betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Etten-Leur

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Etten-Leur

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de kosten van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Etten-Leur te ontcijferen.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1300 €1000 5,5 jaar
Lucht-water €6500 €2400 €2100 6,5 jaar
Bodem-water €15000 €5500 €4700 10 jaar
Water-water €18600 €4800 €4100 16,6 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Etten-Leur?
Straks is gas niet meer verkrijgbaar. Nog heel even, en dan moeten veel gezinnen wijken naar echt groene stroom (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Etten-Leur) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Profiteer snel van deze royale subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Etten-Leur is alleen aan te vragen voor types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2250 – €4550. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het type, vermogen en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Bijvoorbeeld: de Clivet WBAN 61 biedt €2.750,00 subsidie en voor de Oilon Cube 6 is dit €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Etten-Leur

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Echter, deze modellen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutraal huis. Vind alles uit over warmtepomp in Zierikzee plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) in combinatie met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen +/- €2550 en €4400. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €345 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen samenvoegen is het beste om om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Brabant.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw