Warmtepomp Nijega

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel is verboden vanaf 2030. Binnen korte tijd is het plaatsen van een systeem op gas ongeschikt (verboden) geworden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Nederlanders moeten investeren in een milieuvriendelijk alternatief. Een populair alternatief van de oude ketels is de populaire warmtepomp. Middels de info van onze specialisten doorzoek je alle informatie aangaande een warmtepomp in Nijega. Hoe werkt het? Hoe hoog is de investering? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Vind alle nuttige informatie en bekijk de tarieven via een installateur uit Nijega!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Nijega? Hieronder doorzoek jij praktische info. Druk op een van de onderwerpen en jij checkt ogenblikkelijk verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Nijega?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Nijega?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nijega

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n apparaat is vrij moeilijk. Daardoor is een bedreven warmtepomp installateur in Nijega onontbeerlijk. De keuze van een bedreven specialist doet niet onder voor de klus die op het programma staat. De vakman bekijkt jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Austria Email verwarming). Waar vind ik een betrouwbare installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene certificaten die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welk systeem laat ik installeren? In de praktijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Niveau Bron Totale kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.550 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenunit €2.500 – €6.000 65 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardwarmte €14.000 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €20.000 of meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp haalt energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit. Deze warmte wordt vervoerd naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. In te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Nijega.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Gewoonlijk ontwaren we twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Beperkt budget? En neig je naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Nu ook online: warmtepomp installateur Zierikzee.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met de bodem, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €5.500 en €19.000 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Atag, Intergas, Nefit, Vaillant). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een all-electric product. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nijega

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Nijega

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nijega uit te werken.

Type warmtepomp Tarief product Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1600 €1000 7 jaar
Lucht-water €6100 €2500 €2500 6 jaar
Bodem-water €14500 €4100 €2500 11,5 jaar
Water-water €18700 €4700 €4800 15 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Smallingerland?
Binnen afzienbare tijd moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel consumenten wijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Smallingerland) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Belangrijk: subsidie warmtepomp Nijega is alleen van toepassing op systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2500 tot €5450. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het model, capaciteit (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de IDM TERRA ILM 7-13; 810307 staat gelijk tot €2.600,00 subsidie en m.b.t. de Viessmann Vitocal 350-G BW 351.B33 krijg je subsidie tot €5.600,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Nijega

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Aan de andere kant, deze oplossingen verbruiken veel stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Niet langer betalen voor energie! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Zoek ook naar warmtepomp in Hartwerd plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht in combinatie met gewone stroom. Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2850 tot €5000. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €355 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw