Warmtepomp Hartwerd

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De traditionele cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Dan is het laten installeren van een systeem op gas bij wet verboden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle woningen moeten kijken naar een milieuvriendelijk alternatief. Een populair alternatief van de oude ketels is een warmtepomp. Middels de info op deze pagina check je diepgaande beschrijvingen aangaande een warmtepomp in Hartwerd. Is mijn huis wel geschikt? Wat zijn de verschillende tarieven? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Check alle praktische informatie en bekijk de tarieven via een installateur uit Hartwerd!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Hartwerd? Op deze pagina doorzoek jij bruikbare adviezen. Kies voor een van de onderstaande vragen, en check vlug alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Hartwerd?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Hartwerd?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hartwerd

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? De installatie van zo’n apparaat is vrij gecompliceerd. Daardoor is een deskundige warmtepomp installateur in Hartwerd cruciaal. De keuze van een handige expert is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman analyseert jouw huis, heeft een adviserende rol, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Meeting installatie). Waar vind ik een geoefende warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb jij allerlei contracten die de kwaliteit waarborgen:

 • Het KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende installateurs

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke past bij mijn situatie? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Niveau Bron De kosten Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.650 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Luchtunit (buiten) €5.500 – €6.500 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €15.000 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Grondwaterbronnen €18.000 en extra 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een soort airco-installatie. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten dankzij een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en voor warm tapwater. Te combineren met vloer en radiatorverwarming. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Hartwerd.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatiewaardes: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Veelal zijn er 2 afwijkende types: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Rucphen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De investering ligt tussen de €8.000 – €19.500 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Atag, Remeha, Nefit, Vaillant). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig op koude dagen en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een all-electric oplossing. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een populaire model is een ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hartwerd

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Hartwerd

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de prijs van het systeem is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hartwerd te analyseren.

Type warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1200 €1900 6,5 jaar
Lucht-water €6000 €1800 €2100 7 jaar
Bodem-water €14900 €3500 €2500 14 jaar
Water-water €17400 €4700 €5100 17 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Súdwest-Fryslân?
Het duurt niet lang, en dan moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren zullen veel woningen overgaan naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Dit is een royale subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Hartwerd kan jij uitsluitend toepassen op types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2300 en €5600. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het model, het aantal KW en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Daikin ERLQ016(**)W1 + EHBX16(**)9W staat gelijk tot €2.350,00 subsidie en met betrekking tot de Western Airconditioning CORE 43 krijg je subsidie tot €7.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Hartwerd

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze modellen verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Vind alles uit over warmtepomp in Baneheide plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2600 en €4900. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €300 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen