Warmtepomp Abbega

Nederland moet van het gas af. De ouderwetse cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnenkort is het aansluiten van een systeem op gas bij wet verboden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle gezinnen zullen zich oriënteren op een milieuvriendelijk alternatief. Een populair alternatief van een ketel met gas het warmtepomp systeem. Op onze vergelijker lees jij uitgebreide info over een warmtepomp in Abbega. Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe hoog is de investering? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle relevante specificaties en vind de voordeligste installateur in Abbega!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Abbega? Via onze specialisten ontdek je praktische info. Selecteer een veelgestelde vraag en je ontdekt eenvoudig bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Abbega?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Abbega?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Abbega

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom de warmtepomp is tamelijk pittig. Om die reden is een betrouwbare warmtepomp installateur in Abbega benodigd. De zoektocht naar een betrouwbare warmtepomp-installateur doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. De specialist checkt de hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Atlantic). Hoe herken je een bekwame installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende contracten die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende bedrijven

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.550 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenunit €5.000 – €7.000 75 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €14.500 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Water uit de grond €19.000 of meer 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit met ventilator. De opgevangen warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in bruikbare energie. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. Prima in te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Abbega.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Meestal werken we met 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Beperkt budget? En neig je naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Jorwert.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €6.500 – €19.000 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Remeha, Nefit, Atag, Vaillant). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een full-electric product. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Abbega

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Abbega

De eerste vraag is vaak: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de prijs van het apparaat is niet allesomvattend. Neem nou bijv. de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Abbega te ontcijferen.

Type warmtepomp Tarief product Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1500 €1200 6 jaar
Lucht-water €6800 €2500 €2300 7,5 jaar
Bodem-water €15000 €4400 €4800 9 jaar
Water-water €17400 €4900 €5100 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Súdwest-Fryslân?
Binnen afzienbare tijd moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode gaan veel consumenten overschakelen op echt groene stroom (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Abbega geldt alleen op apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2500 en €4050. De uiteindelijke subsidie hangt af van het model, vermogen en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de Aerfor THRON 14 AGR2 ST geeft jou €2.400,00 subsidie en m.b.t. de Western Airconditioning Epsilon Echos DK RF /HP 25 krijg je €3.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Abbega

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Daartegenover, deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Schoorl plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, samen met standaard elektriciteit. Daardoor kan het op duurzame manier warm water leveren. Dat gaat via een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2550 tot €4100. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €325 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen