Warmtepomp Jorwert

Het gas wordt langzaam afgesloten. De welbekende CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. In slechts enkele jaren is het kiezen voor een gasgestookt systeem volledig uitgesloten. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Met z’n allen zullen we moeten dus over naar een alternatieve bron. De optie in plaats van de CV-ketel is een warmtepomp. Geholpen door onze website vind je alle informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Jorwert. Is mijn huis wel geschikt? Is het duur of goedkoop? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle praktische info en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Jorwert!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Jorwert? Op deze pagina check je bruikbare tips & tricks. Druk op een item uit onze FAQ en ontdek meteen verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Jorwert?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Jorwert?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Jorwert

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is best wel ingewikkeld. Om die reden is een bedreven warmtepomp installateur in Jorwert cruciaal. De keuze van een vakbekwame warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De specialist neemt jouw huis onder de loep, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek ACM Kalte Klima). Wat is een vakbekwame warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene licenties die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Controleer of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat rendeert het beste in mijn woning? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema tref je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride combi Ventilatielucht Vanaf €1.750 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenunit €3.000 – €8.000 50 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardwarmte €15.500 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Grondwater €20.000 en meer 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem haalt de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit met ventilator. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 10 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een circuit dat gesloten of open is. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk dan aan energie voor je verwarming in huis en water om te douchen. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De installatie heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Jorwert.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Normaliter werken we met twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Sumar.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, aarde of grondwater. De kosten liggen tussen de €8.500 t/m €21.000 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, AWB, Atag, Vaillant, Intergas). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig op koude dagen en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een all-electric systeem. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte model is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Jorwert

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Jorwert

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de prijs van het apparaat is niet compleet. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Jorwert uit te werken.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1200 €1900 7 jaar
Lucht-water €6800 €1500 €2400 6 jaar
Bodem-water €15000 €3900 €3500 14,5 jaar
Water-water €18400 €5700 €4300 15,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Littenseradiel?
Binnen afzienbare tijd moeten we gasvrij wonen. De komende jaren zullen veel woningen overgaan naar andere vormen van energie (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Littenseradiel) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het gaat om een royale subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Advies: subsidie warmtepomp Jorwert kan jij uitsluitend toepassen op modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2900 – €4000. Het totale bedrag hangt af van het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Enerso AW 07 heeft €2.200,00 subsidie en met betrekking tot de CTC EcoPart 430 + CTC Ecologic heb je recht op €5.000,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Jorwert

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting zullen straks de standaard worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Niettemin, deze installaties verbruiken veel stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar een energieneutrale situatie. Ook interessant: warmtepomp in Cuijk plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) samen met reguliere energie (stroom). Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2700 tot €4800. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €290 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is de ideale mix om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen