Warmtepomp Cuijk

Nederland moet van het gas af. De hoog rendement cv-ketel is verboden vanaf 2030. Over een aantal jaar is het aansluiten van een cv-ketel (op gas) haast niet meer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Met z’n allen zullen we moeten investeren in een duurzaam alternatief. Het meest gekozen alternatief van een HR-ketel is het warmtepomp systeem. Via de info op deze pagina vind jij handige info voor een warmtepomp in Cuijk. Hoe gaat het in z’n werk? Is het duur of goedkoop? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Doorzoek alle bruikbare info en tips en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Cuijk!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Cuijk? Door onze experts check je nuttige adviezen. Klik op een item uit onze FAQ en bekijk rap bruikbare info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Cuijk?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Cuijk?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Cuijk

Denk jij over het aanschaffen van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is best wel complex. Om die reden is een bedreven warmtepomp installateur in Cuijk onontbeerlijk. De keuze maken voor een handige warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de taakomschrijving. Hij inspecteert jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Hitecsa systeem). Hoe kies ik een competente installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp vind je velerlei contracten die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Wat rendeert het beste in mijn woning? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder check je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Bron Investering Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.550 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht buitenaf €3.500 – €8.000 50 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €14.500 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Grondwaterbronnen €19.000 of meer 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een speciale buitenventilator. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Cuijk.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Grofweg zijn er 2 soorten systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Millingen aan de Rijn.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De kosten liggen tussen de €5.000 – €19.500 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, Nefit, Intergas, AWB, Remeha). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een full-electric systeem. Een minpunt is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd type is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Cuijk

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Cuijk

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Puur de kostprijs van de pomp is niet afdoende. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Cuijk te ontcijferen.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1000 €1600 6 jaar
Lucht-water €5000 €2100 €2200 8,5 jaar
Bodem-water €14100 €5300 €4300 9 jaar
Water-water €17900 €5500 €5000 15,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Cuijk?
Straks moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode gaan veel woningen uitwijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Cuijk) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Let op: subsidie warmtepomp Cuijk kun je enkel aanvragen voor installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2800 – €5700. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het type, vermogen (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Per extra KW incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Carrier 30RQV-017CX heeft €2.050,00 subsidie en wat betreft de ELCO Aquatop T22H heb je recht op €3.900,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Cuijk

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Niettemin, deze oplossingen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Voorst plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met gewone stroom. Daardoor kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2750 tot €4500. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €285 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw