Warmtepomp Voorst

Het gas wordt langzaam afgesloten. De oude en vertrouwde cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Vanaf komend jaar is het aansluiten van een gasgestookt systeem haast niet meer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle huizenbezitters moeten kijken naar andere innovatieve mogelijkheden. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel met gas een warmtepomp installatie. Geholpen door onze website bekijk jij relevante tips bij het kiezen van een warmtepomp in Voorst. Hoe gaat het in z’n werk? Is het een prijzig systeem? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle belangrijke informatie en vind de voordeligste installateur in Voorst!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Voorst? Middels onze expertise doorzoek je bruikbare adviezen. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en ontdek onmiddellijk alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Voorst?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Voorst?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Voorst

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is behoorlijk gecompliceerd. Daarom is een bedreven warmtepomp installateur in Voorst benodigd. Het selecteren van een competente warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De specialist neemt jouw huis onder de loep, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Energie EST warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een doorgewinterde warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat contracten waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat rendeert het beste in mijn woning? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Mechanisme Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.700 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenunit €3.500 – €7.500 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €13.500 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €20.000 en extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem nuttigt (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een speciale buitenventilator. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten via de compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Geschikt voor vloer en radiatorverwarming. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Voorst.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een all electric of hybride warmtepomp?

In de praktijk bestaan er twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Gennep.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €8.500 – €18.500 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Remeha, Atag, Vaillant, Nefit). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische type. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd model is de ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Voorst

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Voorst

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de kosten van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast komt de beschikbare subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Voorst uit te zoeken.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1000 €2000 4,5 jaar
Lucht-water €4700 €1900 €2400 8 jaar
Bodem-water €14600 €4000 €4200 13 jaar
Water-water €17200 €5500 €4300 16 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Voorst?
Straks gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel gezinnen overstappen op andere vormen van energie (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Voorst) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Dit is een gulle subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Advies: subsidie warmtepomp Voorst kan jij uitsluitend toepassen op producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1850 en €5750. Het totale bedrag is een afgeleide van het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Stiebel-Eltron WPL 15 IKS-2 (231886) heeft €2.000,00 subsidie en bij de Clivet WSN-XEE 122 heb je recht op €3.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Voorst

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Aan de andere kant, deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutraal huis. Zoek ook naar warmtepomp in Oldetrijne plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), i.s.m. jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2600 tot €4300. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €385 per 365 dagen. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Gelderland.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw