Warmtepomp Abbekerk

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De ouderwetse cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een aantal jaar is het kiezen voor de gasgestookte ketel niet langer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Iedereen zal moeten investeren in een alternatieve bron. De opvolger van een HR-ketel is een warmtepomp. Met behulp van onze website doorzoek jij uitgebreide info voor een warmtepomp in Abbekerk. Wat heb ik allemaal nodig? Wat zijn de verschillende tarieven? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle praktische informatie en vind de voordeligste installateur in Abbekerk!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Abbekerk? Aan de hand van de info op deze pagina vind jij bruikbare info. Selecteer een van de onderstaande vragen, en je ontdekt meteen alle info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Abbekerk?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Abbekerk?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Abbekerk

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? De installatie van zo’n apparaat is behoorlijk ingewikkeld. Daardoor is een ervaren warmtepomp installateur in Abbekerk noodzakelijk. De zoektocht naar een geoefende specialist is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman verkent jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Auer). Hoe kies ik een vakkundige warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp heb je diverse licenties die de kwaliteit waarborgen:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je een overzicht.

Soort Warmtepomp Mechanisme Energiebron Kostprijs Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilatielucht Vanaf €1.250 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenlucht €5.500 – €7.000 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €14.500 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Water uit de grond €20.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco-installatie. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Denk aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Abbekerk.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur vervult een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Veelal zijn er 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Joure.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De initiële investering ligt zo tussen de €9.500 t/m €19.500 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Remeha, Nefit, Atag, AWB). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een standalone type. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgevraagd model betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Abbekerk

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Abbekerk

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de prijs van het systeem is niet allesomvattend. Neem nou bijv. de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Abbekerk uit te werken.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1400 €1800 6 jaar
Lucht-water €5500 €1600 €2700 9 jaar
Bodem-water €14400 €5800 €4000 10,5 jaar
Water-water €17500 €5600 €5300 18,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Medemblik?
Eerdaags moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan moeten veel consumenten overschakelen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Medemblik) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het betreft een vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Advies: subsidie warmtepomp Abbekerk kun je enkel aanvragen voor systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1550 – €5000. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het model, vermogen en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de Aerfor THRON 14T AGR2 heeft €2.400,00 subsidie en voor de Western Airconditioning Epsilon Echos DK RF /HP 28 heb je recht op €4.250,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Abbekerk

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Let op: deze systemen consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar energieneutraal leven. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Schore plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) samen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Hierdoor kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dit kan door een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2550 en €4100. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €360 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen