Warmtepomp Joure

Het gas wordt langzaam afgesloten. De oude en vertrouwde cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnenkort is het laten installeren van een gasgestookt systeem ongeschikt (verboden) geworden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Nederlanders moeten kiezen voor een duurzamere oplossing. Het meest gekozen alternatief van een ketel met gas: ‘warmtepomp’. Middels deze website ontdek je waardevolle informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Joure. Hoe werkt het? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Doorzoek alle belangrijke specificaties en vind de voordeligste installateur in Joure!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Joure? Via onze specialisten check je belangrijke info. Druk op een van de vragen hieronder, en jij bekijkt meteen alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Joure?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Joure?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Joure

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n pomp is nogal ingewikkeld. Hierom is een handige warmtepomp installateur in Joure onmisbaar. Het kiezen van een betrouwbare expert is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. De specialist verkent jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk ADG Dynamics). Hoe kies ik een ervaren warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse licenties die van belang zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welk systeem laat ik installeren? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.450 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenunit €4.000 – €7.500 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €14.500 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €18.000 of meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp nuttigt (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem haalt warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een ‘airco achtig’ toestel. De opgevangen warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten en een open systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Joure.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Doorgaans ontwaren we 2 afwijkende types: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Gaat jouw voorkeur uit naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Nu ook online: warmtepomp installateur Surhuisterveen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met de bodem, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €5.500 – €19.000 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, AWB, Vaillant, Nefit, Atag). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar op koude dagen plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een 100% elektrische systeem. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Joure

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Joure

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Enkel de prijs van het apparaat is niet representatief voor de totale kosten. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Joure te ontcijferen.

Model warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1700 €1100 6,5 jaar
Lucht-water €6900 €1700 €2400 6,5 jaar
Bodem-water €14400 €5600 €4600 10,5 jaar
Water-water €17800 €5500 €5700 19 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente De Friese Meren?
Straks moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode gaan veel consumenten uitwijken naar echt groene stroom (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente De Friese Meren) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Advies: subsidie warmtepomp Joure geldt alleen op modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2250 en €4750. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het model, vermogen (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen incasseer je nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Enerso AW 09 staat gelijk tot €2.400,00 subsidie en m.b.t. de CTC EcoPart 430 + CTC EcoZenith 550 krijg je subsidie tot €5.200,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Joure

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting hebben de toekomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Daartegenover, deze installaties hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Culemborg plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) tezamen met gewone stroom. Daardoor kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2800 – €5000. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €345 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen