Warmtepomp Culemborg

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De welbekende CV-ketel is verboden vanaf 2030. Over een aantal jaar is het kiezen voor de gasgestookte ketel geen optie meer. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle woningen moeten kiezen voor een duurzamere oplossing. Het meest bekende alternatief van een HR-ketel is zo’n warmtepomp. Geholpen door deze webpagina ontdek je uitgebreide info over een warmtepomp in Culemborg. Waar moet ik rekening mee houden? En wat zijn de kosten? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Check alle cruciale info en tips en bekijk de tarieven via een installateur uit Culemborg!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Culemborg? Aan de hand van de info op deze pagina lees je zinvolle info. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en bekijk rap alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Culemborg?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Culemborg?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Culemborg

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n pomp is best wel ingewikkeld. Om die reden is een officiële warmtepomp installateur in Culemborg aan te raden. Het kiezen van een erkende installateur doet niet onder voor de klus zelf. De installateur analyseert jouw huis, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Hudge systeem). Wat is een betrouwbare installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei contracten die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke moet ik nu kiezen? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werkwijze Bron Kostprijs Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.350 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht van buiten €3.000 – €7.000 50 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €13.000 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Water (grond/rivier) €18.000 of extra 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een soort airco-installatie. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Culemborg.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Doorgaans zien we 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Milsbeek.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aarde, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €6.500 en €19.000 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, Nefit, Intergas, AWB, Vaillant). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij op koude dagen plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een volledig-elektrisch systeem. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een prima product betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Culemborg

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Culemborg

De eerste vraag is vaak: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de kostprijs van de pomp geeft geen volledig beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Culemborg te berekenen.

Bron warmtepomp Tarief product Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €2000 €1500 5 jaar
Lucht-water €4600 €2100 €2400 7,5 jaar
Bodem-water €14800 €4100 €4500 13,5 jaar
Water-water €18900 €5800 €5500 17 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Culemborg?
Binnen afzienbare tijd moet ook jouw huis gasvrij zijn. De komende jaren zullen veel Nederlanders overgaan naar echt groene stroom (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Culemborg) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kom in actie! En gebruik deze vorstelijke subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp Culemborg is alleen van toepassing op systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1600 en €4850. De exacte hoogte van de subsidie is een afgeleide van het type systeem, vermogen en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Carrier 30RQV-021CH staat gelijk tot €2.650,00 subsidie en met betrekking tot de ELCO Aquatop T22HR krijg je subsidie tot €3.900,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Culemborg

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze producten verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar energieneutraal leven. Ook interessant: warmtepomp in Voorthuizen plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, samen met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2750 tot €4000. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €300 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is de ideale mix om de stroomkosten te drukken in de provincie Gelderland.

Begin direct met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen